perivallontiko-telos

Έρχεται Περιβαλλοντικό Τέλος έως €4.000 – Για ποια Ι.Χ. ισχύει

Της Έρης Τσάκωνα

Την επιβολή «τσουχτερού» Περιβαλλοντικού Τέλους στα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν προ 10ετίας εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διάταξη η οποία θα συμπεριληφθεί εντός του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται από κοινού με τα Υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών για τα κίνητρα που αφορούν στην απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων και αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα βάζει «φρένο» στις εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από το εξωτερικό, επιβάλλοντας Περιβαλλοντικό Τέλος έως και 4.000 ευρώ, ενώ παράλληλα θα απαγορεύεται η εισαγωγή παλαιότερων αυτοκινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, στα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro5 το Περιβαλλοντικό Τέλος θα ανέρχεται σε 2.000 ευρώ. Για τα οχήματα με οδηγία ρύπων Euro4 το αντίστοιχο Περιβαλλοντικό Τέλος θα αυξάνεται στις 4.000 ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα απαγορευτεί πλήρως η εισαγωγή μεταχειρισμένων εξωτερικού σε οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro3, Euro2, Euro1 ή Euro 0.

Με κοινωνικό πρόσημο η επιδότηση για την ηλεκτροκίνηση

Την επόμενη εβδομάδα, όταν θα ολοκληρωθούν πλήρως οι ενδοκυβερνητικές συνεννοήσεις, θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος των επιδοτήσεων για την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση οι επιδοτήσεις δεν θα κινούνται σε κλίμακα, έτσι ώστε να υπάρχει κοινωνικό πρόσημο. «Δεν σημαίνει ότι όταν πάρεις ακριβότερο αυτοκίνητο θα σου δίνουμε μεγαλύτερη επιδότηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.