Πρόστιμο σε ανασφάλιστο αυτοκίνητο

Ανασφάλιστο αυτοκίνητο: Το πρόστιμο και οι πρόσθετες ποινές εάν δεν τις πληρώσεις

Το να αφήσεις ανασφάλιστο το αυτοκίνητο είναι η χειρότερη επιλογή καθώς θα χάσεις χρήματα. Χειρότερο όμως είναι οι επιπλέον ποινές αν αμελήσεις τα πρόστιμα.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου γίνεται για να σε προστατεύει όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ουσιαστικά με τις διάφορες καλύψεις.

Τώρα στην περίπτωση που έλαβες «ραβασάκι» για το ανασφάλιστο αυτοκίνητο, μην σου μπαίνουν σκέψεις να το αποφύγεις θάβοντας το σε κάποιο συρτάρι, γιατί οι κυρώσεις είναι πολύ πιο σκληρές.

Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσεις το πρόστιμο;

Εάν για οποιοδήποτε λόγο παρέλθει η 2μηνη ημερομηνία πληρωμής, το πρόστιμο δεν παραγράφεται για κανένα λόγο. Αντιθέτως ο νόμος γίνεται σκληρότερος και εσύ πληρώνεις πολλά περισσότερα.

Έτσι το πρόστιμο που ήταν αρχικά παράβολο υπέρ του Δημοσίου κόστους 250€ και στη συνέχεια ασφάλιση, αναπροσαρμόζεται στα 250€ για τις μοτοσυκλέτες, στα 500€ για τα ΙΧ και στα 1000€ για τα φορτηγά οχήματα. Παράλληλα ενημερώνονται οι αστυνομικές αρχές και προχωρούν σε αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για 6 μήνες έως και 3 χρόνια.

Πληρώνω το πρόστιμο, αλλά δεν κάνω ασφάλεια;

Ακόμα και αν πληρώσεις το πρώτο πρόστιμο, ως ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να προχωρήσεις άμεσα στην ασφάλιση, εναλλακτικά θα συνεχίσεις να εμφανίζεσαι στα πληροφοριακά συστήματα στους τυχαίους τακτικούς ελέγχους ως κάτοχος ανασφάλιστου αυτοκινήτου και αυτό μεταφράζεται «η ίδια διαδικασία πάλι από την αρχή»

Εκτός αυτού συνεχίζεις να είσαι εκτεθειμένος σε κάθε σου μετακίνηση, που σημαίνει πως στο ενδεχόμενο ενός ατυχήματος δεν θα έχεις τη δυνατότητα διεκδίκησης αποζημίωσης ακόμα και αν ήσουν το θύμα, ενώ παράλληλα το δημόσιο και πιθανότατα η άλλη ασφαλιστική θα κινηθούν νομικά εναντίον σου και θα κερδίσουν την υπόθεση.

Με άλλα λόγια θα βρεθείς από το πουθενά αντιμέτωπος με χρέη και το ενδεχόμενο κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Τελικά αξίζει όλο αυτό το ρίσκο;

Φυσικά και όχι γιατί μπορείς να βρεις σήμερα ασφάλιση με πολύ λιγότερα χρήματα ακόμη και από το αρχικό πρόστιμο των 250€.

Η συνέπεια και η συμμόρφωση με το νόμο τώρα γνωρίζεις πόσο κοστίζουν, αλλά και από τι περιπέτειες θα σε ξεμπλέξουν.

Πίστεψε με δεν αξίζει το άγχος να βάζεις το κλειδί στο μηχανή και να εύχεσαι να μην ακουμπήσεις καν άλλο όχημα γιατί θα χάσεις την περιουσία σου. Έτσι λοιπόν μην αμελείς την ημερομηνία λήξης της ασφάλειας σου, αλλά ούτε και τα πρόστιμα! Το πάθημα είναι μάθημα.