Stop στις κακές συνήθειες

Αυτοκίνητο: Οι 4+1 κακές συνήθειες που πρέπει να κόψεις

Μήπως κακομεταχειρίζεσαι το αυτοκίνητο σου χωρίς να το ξέρεις; Δες ποιες είναι οι πέντε κακές συνήθειες των περισσότερων οδηγών που καταλήγουν στο συνεργείο.

Πολλές φορές μικρά καθημερινά πράγματα καταλήγουν που δεν τα καταλαβαίνουμε, αλλά τα κάνουμε από συνήθεια, καταλήγουν επιβλαβή για το όχημα μας. Η αλήθεια είναι πως αρκετοί οδηγοί δεν γνωρίζουν πως κάνουν κάτι λάθος ή απλά το ξεχνάνε γιατί φαινομενικά είναι ασήμαντη λεπτομέρεια, όμως σε βάθος χρόνου οδηγεί σε βλάβη και στο συνεργείο.

Δες πως θα αποφύγεις τα περιττά έξοδα στο service αυτοκινήτου και θα προσθέσεις χιλιόμετρα και χρήματα στην τσέπη σου αλλάζοντας μερικές συνήθειες:

Συνεχόμενο πάτημα συμπλέκτη

Το συνεχόμενο πάτημα του συμπλέκτη κατά την αναμονή στο φανάρι, είναι κάτι που κάνουν πολύ συχνά οι νέοι οδηγοί και προκαλείται από ένα αίσθημα ανασφάλειας για τη μηχανή. Πέρα ότι κουράζεται το πόδι, η τριβή που προκαλείται φθείρει πολύ πιο γρήγορα το ρουλεμάν, μία ζημιά που κοστίζει περίπου 300€.

Αναμμένο λαμπάκι του καυσίμου

Αν περιμένεις να γεμίσεις το ντεπόζιτο του οχήματός σου μονάχα αν η βελόνα φτάσει στο μηδέν, τότε μάλλον πρέπει να το σταματήσεις. Όταν οδηγείς συχνά με αναμμένη την ένδειξη καυσίμου στο ταμπλό μπορεί να προκληθούν δύο ζημιές. Η πρώτη είναι να ζεσταθεί η αντλία καυσίμου και άρα να φθαρεί πολύ πιο γρήγορα και η άλλη να μπλοκάρει από κάποιο σκουπιδάκι που βρίσκεται στον πάτο του ρεζερβουάρ.

Χαμηλή στάθμη λαδιού μηχανής

Ένα μπουκάλι από το λάδι μηχανής στο πορτ μπαγκάζ, μπορεί να είναι σωτήριο για τη μηχανή του αυτοκινήτου σου. Συχνά τα λάδια χρειάζονται συμπλήρωμα είτε λόγω χιλιομέτρων, είτε λόγω κάποιας μικρής διαρροής. Η χαμηλή στάθμη λαδιού μπορεί να προκαλέσει αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και άρα περισσότερους ρύπους και χρήματα σε κάθε μετακίνηση, αλλά και μακροχρόνια προβλήματα που μπορεί να είναι μοιραία για τον κινητήρα.

Στήριγμα στον λεβιέ

Πολλοί οδηγοί από συνήθεια κρατούν συνέχεια τον λεβιέ ταχυτήτων. Η πίεση που ασκούν οδηγείται στο κιβώτιο και τις περισσότερες φορές είναι η βασική αιτία που μπλοκάρουν τα γρανάζια. Επειδή η επισκευή ή αντικατάσταση είναι μία πολύ ακριβή υπόθεση, φρόντισε τα χέρια σου να βρίσκονται στο τιμόνι.

Περιττό βάρος στο κλειδί

Καλό θα ήταν το κλειδί του οχήματος σου να μην βρίσκεται μαζί με τα κλειδιά του σπιτιού. Ο λόγος είναι πως όσο περισσότερο βάρος έχει τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκεί στη μίζα την ώρα που κρέμεται και αυτό οδηγεί γρήγορα στην ανάγκη αντικατάστασης της.