Αυτόνομο αυτοκίνητο

Αυτόνομα αυτοκίνητα: Πόσο κοντά είμαστε για να τα δούμε στην Ελλάδα;

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα αποτελέσουν μία ακόμη μεγάλη τεχνολογική επανάσταση. Πόσο απέχουμε από τη μαζική παραγωγή τους και τι αλλάζουν στην καθημερινότητα;

Κάποτε τα βιβλία και οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας οραματιζόντουσαν οχήματα τα οποία διανύουν μόνα τους αποστάσεις, χωρίς την παρέμβαση του οδηγού ο οποίος απλά απολάμβανε το ταξίδι του. Σήμερα είμαστε πολύ κοντά πριν τα πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα ξεκινήσουν τη μαζική παραγωγή τους.

Αυτοκίνητα που επικοινωνούν

Τα οχήματα που περιγράψαμε παραπάνω συγκαταλέγονται στο σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 5 το οποίο έχει επιτευχθεί, αλλά δεν βρίσκεται σε εμπορική διάθεση.

Σήμερα οι περισσότερες εταιρείες παρέχουν σύγχρονα οχήματα με συστήματα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2, δηλαδή λογισμικά που παρέχουν συμβουλές και πληροφορίες στους οδηγούς, ενώ έχουν τη δυνατότητα να τους διορθώσουν.

Κλειδί σε όλο αυτό είναι η επικοινωνία και η συνδεσιμότητα των ίδιων των αυτοκινήτων, αλλά και ο ρόλος των δικτύων.

Πώς λειτουργούν;

Ένα αυτοκίνητο επικοινωνεί με το περιβάλλον, αλλά και με άλλα αυτοκίνητα και παράλληλα διαμοιράζεται τα δεδομένα και τη θέση του σε ένα δίκτυο στο οποίο έχουν πρόσβαση και άλλα αντίστοιχα οχήματα.

Για τη δημιουργία αυτού του «ψηφιακού χάρτη», χρειάζονται ειδικοί αισθητήρες και λογισμικά που επεξεργάζονται τα δεδομένα και τα αναμεταδίδουν.

Τα σημερινά οχήματα επιπέδου 2 στο πλήθος τους τα παρέχουν και έτσι δεν είναι μόνο δυνατή η καλύτερη οδηγική εμπειρία, αλλά και η ασφαλέστερη μετακίνηση.

Άρα έχουμε αυτόνομη οδήγηση σήμερα;

Η απάντηση είναι είμαστε πολύ κοντά. Οι δυνατότητες ενός αυτοκινήτου να συμβουλεύον και να διορθώνουν τον οδηγό είναι αρκετά αποτελεσματικές, όμως αυτό που χρειάζεται η σιγουριά πως «διαβάζουν» σωστά το εξωτερικό περιβάλλον.

Οι μηχανικοί και οι επιστήμονες έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στη δυνατότητα τα αυτοκίνητα να μπορούν να κατανοούν τα σήματα που λαμβάνουν, όπως για παράδειγμα ένα ζώο που περνά τον δρόμο βράδυ και να επιβραδύνουν ή να σταματούν αυτόματα.

Για να μιλάμε όμως πρακτικά για μαζικό επίπεδο 5, προσβάσιμο στον καθέναν θα πρέπει τα αυτόνομα αυτοκίνητα να μπορούν παράλληλα να προβλέπουν συμπεριφορές οδηγών ή άλλες καταστάσεις.

Φαίνεται όμως, πως ο δρόμος έχει ανοίξει μίας και η Ελλάδα ετοιμάζει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο αποκλειστικά για τη αυτόνομη οδήγηση, το οποίο θα περιλαμβάνει και διατάξεις για την ηλεκτροκίνηση