5G αυτοκίνηση

Δίκτυο 5G: Επανάσταση στην αυτοκίνηση και περισσότερη ασφάλεια

Υπάρχουν πολλά εκπληκτικά χαρακτηριστικά στα σημερινά οχήματα. Ορισμένα από αυτά δίνουν έμφαση στην ασφάλεια, όπως ένα σύστημα ειδοποίησης λωρίδας ή τυφλού σημείου, ενώ άλλα προσφέρουν διευκολύνσεις όπως ένα σύστημα πλοήγησης ή Bluetooth λειτουργίες καθώς και φωνητικές υπηρεσίες.

Κοιτώντας στο μέλλον, σε έναν κόσμο που συνδέεται με το 5G, οι δυνατότητες δείχνουν ακόμη πιο συναρπαστικές και εντυπωσιακές. Αλλά ο κύριος αντίκτυπος του 5G δεν θα είναι μόνο οι εκπληκτικές δυνατότητες που θα μας παρέχουν άνεση στην καθημερινή μας ζωή. Το 5G θα βελτιώσει την ασφάλεια και θα μειώσει τον κίνδυνο, ενώ θα λύσει πολλές από τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί πίσω από το τιμόνι. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανέκαθεν έδιναν προτεραιότητα στην ασφάλεια, αλλά το 5G θα τους παρέχει νέες δυνατότητες που ίσως δεν πίστευαν ποτέ ότι θα ήταν εφικτές ή υλοποιήσιμες. Ένα επίσης μεγάλο στοίχημα καθώς τα αυτοκίνητα θα γίνονται ακόμη πιο έξυπνα και θα συνδέονται στο 5G, είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Τα οχήματα θα γίνονται φορείς δεδομένων και θα πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα πρωτόκολλα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, σε παρόμοια νοοτροπία με την αυτόματη ασφάλιση για το ίδιο το φυσικό αυτοκίνητο.

Το 5G είναι η επόμενη γενιά ασύρματης τεχνολογίας μετά το 4G. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών προετοιμάζονται για αυτήν την ανάπτυξη εδώ και χρόνια, αλλά η αρχική διαθεσιμότητα των δικτύων 5G ξεκίνησε το 2019. Το 5G είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόοδο του αυτοματισμού στα οχήματα και αποτελεί κρίσιμη απαίτηση για πολλές από τις προηγμένες δυνατότητες του συστήματος υποστήριξης οδηγού (ADAS). Ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη επιτύχει εντυπωσιακά τεχνικά επιτεύγματα σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αυτή η συνδεσιμότητα επόμενης γενιάς θα βελτιώσει την ασφάλεια για τους οδηγούς και τις κοινότητες.

 

Οι προσδοκίες του μέλλοντος


Το 5G θα προσφέρει στα αυτοκίνητα του μέλλοντος έναν κόσμο λειτουργιών που δεν μπορούν να βιώσουν σήμερα. Η τεχνολογία είναι συναρπαστική για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των νέων δεδομένων, αλλά ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα γίνει αισθητός μέσω της ικανότητας των οχημάτων να βελτιώνουν την ασφάλεια για τον οδηγό.

Η Capgemini ξεκίνησε πρόσφατα ένα 5G εργαστήριο στο Φιουντάο της Πορτογαλίας, όπου οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να δημιουργήσουν πρωτότυπα συστήματα, να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν νέες εικονικοποιήσεις και αναπτύξεις δικτύου 5G σε ένα ασφαλές περιβάλλον δοκιμών. Οι οδηγοί απανταχού θα πρέπει να αναμένουν ενθουσιασμένοι αυτή τη μετάβαση σε ένα μέλλον, που δεν είναι και τόσο μακρινό.