Πινακίδα σήμανσης "Προσοχή κίνδυνος"

Εταιρείες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών: Γιατί πρέπει να είσαι επιφυλακτικός!

Οι εταιρείες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών έρχονται ξανά στην επικαιρότητα. Γιατί είναι καλό να τις αποφύγεις και να προτιμήσεις μία κανονική ασφαλιστική;

Ως καταναλωτής είναι πολύ πιθανό να ήρθες σε επαφή κάποια στιγμή με μία εταιρεία η οποία παρέχει ασφαλιστικές υπηρεσίες σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, όμως δεν φέρει τον τίτλο της ασφαλιστικής.

Ίσως σε ξένισε το γεγονός της τεράστιας τιμολογιακής απόκλισης από τα άλλα συμβόλαια, οπότε και ορθά την απέφυγες.

Το δέλεαρ των ΕΠΥ

Οι εταιρείες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ) στην ουσία είναι οργανισμοί που παρέχουν πολύ φθηνά ασφαλιστήρια τα οποία κατά καιρούς δεν μπορούν να υποστηρίξουν σωστά ή χάνουν τις άδειες τους λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Ένας καταναλωτής που δεν γνωρίζει και πολλά γύρω από τον ασφαλιστικό κλάδο, είναι πιθανό να τις επιλέξει και μελλοντικά να βρεθεί εκτεθειμένος, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε αρκετούς σε όλη την Ευρώπη.

Γιατί είναι επικίνδυνες για τον καταναλωτή;

Πρακτικά συλλέγουν ένα μεγάλο πελατολόγιο με πολύ οικονομικά συμβόλαια και απεύχονται το ενδεχόμενο να το αποζημιώσουν στο μέλλον.

Έτσι στην περίπτωση ενός μεγάλου ατυχήματος ή της απουσίας κεφαλαίων από τα ταμεία της, η ΕΠΥ είναι εκτεθειμένη και είναι πιθανό να οδηγηθεί προς τη χρεοκοπία, αφήνοντας ένα κενό στο ποιος τελικά θα καλύψει τις οικονομικές εκκρεμότητες.

Εάν δε βρεθεί μία άλλη ασφαλιστική εταιρεία, να αγοράσει το χαρτοφυλάκιο, τότε θα πρέπει να μπει στο παιχνίδι το Επικουρικό Κεφάλαιο το οποίο όμως, στην περίπτωση των ΕΠΥ αποζημιώνει εν μέρει.

Είναι συχνό φαινόμενο οι ασφαλισμένοι να οδηγούνται σε πολυετείς δικαστικές διαμάχες για να διεκδικήσουν τη νόμιμη αποζημίωσή τους, η οποία είτε δεν δίνεται λόγω χρεοκοπίας, είτε γιατί το χαρτοφυλάκιο μεταφέρθηκε σε άλλη χώρα και ισχύουν άλλοι νόμοι.

Τι ισχύει για την Ελλάδα;

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ΕΠΥ κατέχουν ένα μερίδιο της τάξης του 17% τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας, ενώ στο παρελθόν αρκετοί πελάτες τους έχουν βρεθεί εκτεθειμένοι.

Η νομοθεσία δεν απαγορεύει την ύπαρξη τους, εάν αυτή ακολουθεί κάποιους κανόνες και γίνεται τακτικός οικονομικός έλεγχος.

Η πραγματικότητα όμως έχει δείξει πως το μεγαλύτερο ρίσκο το παίρνει ο καταναλωτής που επιλέγει ένα τέτοιο συμβόλαιο.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέγεις ασφάλεια αυτοκινήτου από μία μεγάλη ασφαλιστική που έχει την οικονομική σταθερότητα και μπορεί να υποστηρίξει κάθε δέσμευση της, χωρίς το φόβο του κανονιού. Έτσι άλλωστε χτίζεται και η καλή φήμη.