Καταλύτης αυτοκινήτου

Καταλύτες: Γιατί υπάρχει κίνδυνος να στον κλέψουν;

Οι καταλύτες είναι ο νέος στόχος των κλεφτών απ’ ότι φαίνεται. Γιατί είναι τόσο σημαντικοί, πόσο κοστίζουν και γιατί πληθαίνουν οι περιπτώσεις κλοπής τους;

Ο καταλύτης είναι ένα χημικό στοιχείο που επιταχύνει μία χημική αντίδραση, χωρίς να επηρεάζεται το ίδιο. Αυτό είναι κάτι που μαθαίνουμε στο σχολείο και έτσι μπορούμε να καταλάβουμε την πραγματική αξία του καταλύτη για ένα αυτοκίνητο, αλλά και το πόσο σημαντικός είναι για το περιβάλλον.

Η πολύτιμη καρδιά

Αρχικά πρέπει να ξέρεις πως οι καταλύτες δεν υπήρχαν πάντα στα οχήματα. Ξεκίνησαν να μπαίνουν τη δεκαετία του 90’ ως απάντηση στο πρόβλημα του θερμοκηπίου και την προσπάθεια για οχήματα με χαμηλότερες εκπομπές καυσαερίων.

Αυτό που κάνουν είναι ουσιαστικά να μειώνουν τα επιβλαβή παράγωγα της καύσης ενός κινητήρα με τη χρήση κάποιων «ευγενών μετάλλων» (ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα), τα οποία βρίσκονται στα κεραμικά υποστρώματα του.

Γιατί είναι περιζήτητοι;

Τα «ευγενή μέταλλα» είναι σχετικά σπάνια και αυτό σημαίνει πως κοστίζουν αρκετά. Αυτός είναι και ο λόγος που ένας καταλύτης είναι ακριβός, παρά την περιβαλλοντική χρησιμότητα του.

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα συγκεκριμένα μέταλλα γιατί βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορα ιατρικά μηχανήματα ή άλλες συσκευές υψηλής τεχνολογίας.

Εκτιμάται πως σήμερα ένας μεταχειρισμένος καταλύτης μπορεί να αγοραστεί ακόμα 500 δολάρια από κάποια διαλυτήρια στις ΗΠΑ. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αναπτυχτεί μία νέα τάση κλοπής τους.

Τι γίνεται στην Ελλάδα;

Η παγκόσμια ζήτηση των συγκεκριμένων μετάλλων επηρεάζει και την χώρα μας, καθώς οι ελληνικές αρχές από τις αρχές του έτους έχουν έρθει αντιμέτωπες με αρκετές περιπτώσεις κλοπής καταλυτών, ειδικά από εγκαταλελειμμένα οχήματα.

Οι επίδοξοι κλέφτες μπορούν να αφαιρέσουν τους καταλύτες με ένα πριόνι ή έναν κόφτη, οπότε θεωρείται μία σχετικά εύκολη διαδικασία, εάν το αυτοκίνητο είναι χωρίς συναγερμό ή παροπλισμένο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, φαίνεται πως βρισκόμαστε στην έναρξη ενός τέτοιου φαινομένου, το οποίο θα διευρυνθεί μόλις γίνει γνωστότερη η αξία των καταλυτών.

Τι μπορεί να κάνει ένας ιδιοκτήτης;

Υπάρχουν τρόποι για να προστατέψει κάποιος το όχημα του. Ο πρώτος είναι η εγκατάσταση συναγερμού στο όχημα. Ο δεύτερος η επιλογή ασφάλειας αυτοκινήτου κλοπής. Ο τρίτος το παρκάρισμα σε ιδιωτικό παρκινγκ ιδανικά ή σε δρόμο με κίνηση και αρκετό φως, που θα κάνουν δυσκολότερη τη διαδικασία στους επιτήδειους.