Τροχαίο ατύχημα με νταλίκα

Γιατί οι νταλίκες δημιουργούν τελικά τόσα πολλά ατυχήματα στην Ελλάδα;

Οι νταλίκες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα οχήματα στους δρόμους σύμφωνα με έρευνα του ΕΜΠ. Ποιοι είναι οι λόγοι και πως μπορεί να προστατευτεί κάποιος;

Κάθε ταξιδιώτης προσπαθεί να μένει μακριά από τα μεγάλα φορτηγά οχήματα και ο λόγος δεν είναι οι ταχύτητες τους, αλλά οι αναμνήσεις από διάφορα τροχαία.

Σύμφωνα με μία έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για λογαριασμό του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων τα βαρέα φορτηγά οχήματα προκαλούν το 25% των νεκρών, ενώ είναι 4,6 φορές πιο επικίνδυνα σε ότι αφορά την οδική ασφάλεια σε σχέση με άλλα οχήματα.

Ποιοι είναι οι λόγοι, αλλά και πως μπορούν επαγγελματίες και μη οδηγοί να προστατευτούν;

Φθαρμένα ελαστικά

Ίσως τα φθαρμένα ελαστικά είναι ο βασικότερος λόγος που οι νταλίκες είναι τόσο επικίνδυνες. Πέρα του γεγονότος πως ο ελληνικός στόλος είναι από τους πιο «κουρασμένους» στην Ε.Ε. η κακή συντήρηση δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση.

Αν και πολύ ακριβότερα, τα ελαστικά στα φορτηγά θα πρέπει να αλλάζονται και να είναι σε καλή κατάσταση. Εάν είσαι επαγγελματίας οδηγός φρόντισε για την αντικατάσταση τους χωρίς να λογαριάζεις το κόστος, είναι θέμα ασφάλειας!

Υπερφόρτωση

Ένας επιπλέον λόγος είναι η υπερφόρτωση ή η κακή κατανομή του φορτίου χωρίς τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Ο κίνδυνος εδώ είναι κυρίως για τους άλλους οδηγούς καθώς οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με ένα από τα φορτία που πέφτουν.

Εάν δεις ένα υπερφορτωμένο όχημα απλά προσπέρασε το ή κράτα πολύ μεγάλες αποστάσεις για την δική σου ασφάλεια.

Προσπεράσεις

Το να οδηγείς νταλίκα σημαίνει πως θα πρέπει να κρατάς τα όρια ταχύτητας και να αφήνεις τους άλλους να σε προσπερνούν. Μερικοί οδηγοί λόγω κούρασης και εκνευρισμού αγνοούν τους άλλους.

 Έτσι έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα επειδή ο οδηγός του φορτηγού δεν έκανε λίγο δεξιά και να υποβοηθήσει την προσπέραση.

Καλή ορατότητα

Πολλά ατυχήματα έγιναν γιατί ο οδηγός του φορτηγού ποτέ δεν είδε το άλλο όχημα. Αυτό σημαίνει λοιπόν πως ένα Ι.Χ. ή μία μοτοσυκλέτα δεν θα πρέπει να κολλάει πίσω από ένα τέτοιο όχημα ή να οδηγεί για ώρα στα «τυφλά σημεία» γιατί κινδυνεύει.

Προσπάθησε να κινηθείς αριστερά του φορτηγού με αναμμένο το φλας για να σε δει.

Δυνατός άνεμος

Τέλος ένας επιπλέον πολύ επικίνδυνος παράγοντας είναι ο άνεμος.

Όσο μεγάλο και γεμάτο να είναι ένα φορτηγό, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να το παρασύρει λίγο. Αυτό σημαίνει πως οι πλευρικές αποστάσεις από το φορτηγό είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ασφάλεια όλων!