Πως να διατηρήσετε το αμάξι σας καθαρό για να μην γίνει εστία ιώσεων

Το να διατηρήσετε το αμάξι σας καθαρό είναι ένας αρκετά εύκολος τρόπος για να προστατευτείτε από τον κορονοϊό, αλλά και κάθε πιθανή μελλοντική απειλή.

Ο covid19 έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές μας και μας δείχνει τελικά πως ο μεγαλύτερος εχθρός είναι αυτός που δεν φαίνεται, τα μικρόβια.

Τα αυτοκίνητα μας δεν είναι απλά ένα μέσο μεταφοράς, αλλά ένα σημείο που περνάμε πολλές ώρες της ημέρες σε αυτό και πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας για να είμαστε ασφαλείς εμείς, αλλά και οι συνεπιβάτες μας. 

Γι’ αυτό το λόγο, η ομάδα του asfaleiaautokinitou.gr σας ετοίμασε έναν οδηγό με όλα όσα μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το αμάξι σας καθαρό και να μην γίνει εστία ιώσεων.

Ας δούμε όλα όσα μπορεί να κάνει ένας οδηγός:

Συντήρηση φίλτρων καμπίνας

Τα φίλτρα καμπίνας υπάρχουν  για να φιλτράρουν τον αέρα που εισέρχεται στο αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει πως η συχνή αλλαγή τους και όχι ο καθαρισμός τους με αέρα, εξασφαλίζουν πως θα είναι λειτουργικά, θα προσφέρουν ένα υγιεινότερο περιβάλλον και δεν θα συγκρατούν παθογόνους μικροοργανισμούς ή αλλεργιογόνα από το περιβάλλον. Είναι ένα σχετικά υποτιμημένο βήμα από αρκετούς οδηγούς, αλλά απαραίτητο για να διατηρήσετε το αμάξι σας καθαρό και να προστατέψετε την υγεία σας.

Απολύμανση

Η απολύμανση και ο καθαρισμός του αυτοκινήτου είναι μία εύκολη διαδικασία η οποία, γίνεται από εσάς. Ο Covid19 ήταν η ευκαιρία για να θυμηθούμε το πιο βασικό πράγμα, πως τα μικρόβια υπάρχουν γύρω μας και μεταφέρονται με τα χέρια μας. Αυτό αρκετοί ιδιοκτήτης οχημάτων και επαγγελματίες οδηγοί το είχαν ξεχάσει. Οι τελευταίοι μάλιστα έρχονται σε επαφή καθημερινά με πολλά άτομα και πιάνουν χρήματα, οπότε αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου. Η απολύμανση του αυτοκινήτου είναι απαραίτητη. Με ειδικά υγρά μαντηλάκια ή καθαριστικά περάστε στο τέλος της διαδρομής ή της βάρδιας το τιμόνι, το κιβώτιο των ταχυτήτων και το χειρόφρενο. Αυτά τα τρία μέρη έρχονται σε επαφή με τα χέρια σας καθημερινά για ώρες και είναι οι βασικές εστίες των μικροβίων. Με την απολύμανση θα διατηρήσετε το αμάξι σας καθαρό.

Βιολογικός Καθαρισμός

Ο βιολογικός καθαρισμός, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να διατηρήσετε το αμάξι σας καθαρό. Πρόκειται για τη χρήση ειδικών απολυμαντικών και καθαριστικών μηχανημάτων, που γίνεται από ειδικά πλυντήρια και εξασφαλίζουν πως το όχημα σας θα είναι πιο καθαρό από ποτέ, χωρίς την ύπαρξη μικροβίων. Είναι μία σχετικά οικονομική διαδικασία και σύντομα θα την αποζητούν, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτης Ι.Χ. και επαγγελματίες οδηγοί. Για να μάθετε πολλά περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο για τον βιολογικό καθαρισμό αυτοκινήτου.

Ανοίξτε τα παράθυρα

Ο κορονοϊός μάθαμε πως είναι αερόβιος. Αυτό σημαίνει πως μεταφέρετε με τον αέρα, άρα ο ασφαλέστερος τρόπος για να μειώσετε το ρίσκο μετάδοσης, ειδικά σε περίπτωση που έχετε επιβάτες στο όχημα, όπως παιδιά ή πελάτες, είναι να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα διατηρήσετε το αμάξι καθαρό, αλλά θα φιλτράρετε και τον αέρα που υπάρχει κάνοντας το περιβάλλον του οχήματος πιο καθαρό. Σε περίπτωση που κάποιος είναι ήδη άρρωστος και βήχει φροντίστε να έχετε οιοσδήποτε ανοιχτό έστω το δικό σας παράθυρο.

Καθαρίστε τα πατάκια

Τα πατάκια μπορεί να είναι το κάτω μέρος, όμως παραμένουν εστίες των μικροβίων. Προσπαθήστε να τα πλένετε συχνά και προτιμήστε τα λαστιχένια. Καθαρίζονται ευκολότερα, δεν συγκρατούν τόσος μικροοργανισμούς, λόγω της απουσίας ινών και είναι πιο πρακτικά. Διατηρήστε το αμάξι σας καθαρό σε κάθε επίπεδο και μειώστε την πιθανότητα έκθεσης σας σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

Προσωπικά μέτρα ασφαλείας

Πρακτικά δεν έχει να κάνει τόσο με το αυτοκίνητο, όσο με την προστασία του ίδιου του οδηγού. Μπορείτε να φοράτε γάντια και μάσκα κατά την οδήγηση, όμως θα πρέπει να απολυμάνετε στο τέλος της διαδρομής τα σημεία που έχετε αγγίξει. Επιπλέον αποφύγετε την οδήγηση με συνοδηγό στο διπλανό κάθισμα και προτιμήστε να κάτσει πίσω σας, με ανοιχτό παράθυρο, όπως είπαμε παραπάνω.

Οδηγήστε με ασφάλεια και καθαρό αυτοκίνητο και αποβάλετε τον φόβο!