καλύψεις ασφάλειας επαγγελματικού οχήματος

Πότε δεν σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου για τα επαγγελματικά οχήματα;

Κάθε συμβόλαιο ασφάλειας επαγγελματικού οχήματος έχει όρους για το πότε ισχύουν οι καλύψεις.

Πρόκειται για μία σειρά από όρους που πρέπει να είναι ενημερωμένος ο κάθε επαγγελματίας οδηγός, ώστε να γνωρίζει ακριβώς το πώς τον καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου για το επαγγελματικό του όχημα.

Ο αναλυτικός οδηγός με τις περιπτώσεις μη κάλυψης υπάρχει στον κάθε τύπο συμβολαίου της ασφάλειας αυτοκινήτου, όμως ας δούμε μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις.

Ουσίες

Κάθε ασφάλεια αυτοκινήτου σταματά να έχει ισχύ όταν ο επαγγελματίας οδηγός είναι υπό την επήρεια ουσιών που επηρεάζουν τις οδηγικές του ικανότητες. Τέτοιες ουσίες είναι το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Επιπλέον οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ υπεύθυνοι και να αποφεύγουν να εργαστούν στην περίπτωση κατανάλωσης φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία έχουν σχετική ενημέρωση πως μπορεί να επηρεάσουν τις ικανότητες χειρισμού οχημάτων.

Δηλωμένη χρήση

Η ασφάλεια αυτοκινήτου για επαγγελματικό όχημα έχει διάφορους τύπους. Άλλη είναι για τα ταξί, άλλη για τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, άλλη για τα δημόσιας και άλλη για τα αγροτικά. Αυτό σημαίνει πως ένα όχημα καλύπτεται μονάχα για τη χρήση που έχει δηλωθεί. Στην περίπτωση ατυχήματος που το όχημα είχε διαφορετική χρήση η ασφάλεια δεν θα το καλύψει.

Σε περίπτωση ρυμούλκησης

Στην περίπτωση ρυμούλκησης είτε του ίδιου του οχήματος, είτε ρυμούλκησης άλλου οχήματος από το δικό σας, εάν δεν υπάρχει σχετική αναφορά ή κάλυψη στην ασφάλεια αυτοκινήτου για το επαγγελματικό όχημα σας δεν υπάρχει σχετική κάλυψη. Αυτό σημαίνει πως ζημιές που θα προκληθούν από τη διαδικασία δεν θα αποζημιωθούν.

Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από πρόθεση

Εδώ μιλάμε για μία πολύ σοβαρή περίπτωση. Πέρα του ότι θα πρέπει να αποζημιώσει ο οδηγός το Δημόσιο ή τον ιδιώτη που ζημίωσε, η ασφάλεια αυτοκινήτου παύει να ισχύει. Έτσι ο οδηγός που προκάλεσε το ατύχημα μένει εκτεθειμένος στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως το ατύχημα ήταν από πρόθεση ή έκανε κάποια κόντρα με άλλο όχημα.

Όταν έχει αφαιρεθεί ή άδεια του οχήματος ή έχει γίνει κατάσχεση

Μία ασφάλεια αυτοκινήτου για επαγγελματικό όχημα ισχύει υπό κανονικά πλαίσια. Στην περίπτωση που έχει αφαιρεθεί η άδεια του οχήματος από τις Αρχές ή έχει γίνει κατάσχεση στο όχημα και υπάρξει εμπλοκή σε ατύχημα, ο οδηγός και το αυτοκίνητο θεωρούνται ανασφάλιστοι.