Σύστημα start-stop αυτοκινήτου

Τι είναι το σύστημα Start-Stop και πως δουλεύει;

Το Start-Stop ή αλλιώς σύστημα αδρανοποίησης του κινητήρα είναι μία τεχνολογία που υπάρχει σε πολλά νέα οχήματα. Ξέρεις πότε χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά;

Ενσωματώθηκε για πρώτη φορά το 1983 στο Fiat Regata ES και το Polo Formel E το 1985, όμως δεν έγινε μεγάλη συζήτηση τότε, γιατί το περιβαλλοντικό ζήτημα δεν απασχολούσε την κοινή γνώμη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι κατασκευαστές δεν συνέχισαν την ανάπτυξη του.

Με την κλιματική αλλαγή και τις συνεχόμενες πιέσεις των κρατών για χαμηλότερους ρύπους και λιγότερες εκπομπές, το σύστημα Start-Stop ήρθε ξανά στο προσκήνιο και τείνει να γίνει όπως το ABS.

Πώς λειτουργεί;

Το Start-Stop ουσιαστικά αδρανοποιεί τον κινητήρα όταν το όχημα είναι σταθμευμένο για κάποιο χρόνο με σκοπό να εκμηδενιστούν οι εκπομπές που προκαλεί η κατάσταση «ρελαντί».

Η λειτουργία αν και φαντάζει απλή δεν είναι καθώς χρειάζεται άλλου είδους μπαταρία, ενισχυμένη μίζα, δυναμό, τεχνικές προδιαγραφές κινητήρα και σύστημα εγκεφάλου.

Όπως καταλαβαίνεις το Start-Stop δεν είναι ένας απλός χρονοδιακόπτης, αλλά αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών τεχνολογιών.

Λειτουργεί πάντα;

Η αλήθεια είναι πως μερικοί οδηγοί διαπιστώνουν πως το σύστημα καθυστερεί σε κάποιες περιπτώσεις να ενεργοποιηθεί ή αυτό δεν συμβαίνει ποτέ. Δεν πρόκειται για κάποια βλάβη, αλλά για κάποια συνθήκη που δεν δίνει το σήμα απενεργοποίησης στον κινητήρα.

Αυτό δεν πρέπει να ανησυχήσει τον οδηγό, αλλά να τον βάλει σε μία διαδικασία να καταλάβει το πώς λειτουργεί το σύστημα του και πότε αυτό είναι πιο «ευαίσθητο».

Σε κάθε περίπτωση το όφελος και σε καύσιμο, αλλά και σε ρύπους είναι μεγάλο, οπότε το σύστημα Start-Stop είναι σημαντικό.

Τι κερδίζω;

Η αξία της συγκεκριμένης τεχνολογίας φαίνεται στις αστικές μετακινήσεις και ειδικά στην κίνηση και τους δρόμους με πολλά φανάρια. Σε έναν ανοιχτό δρόμο στον οποίο το όχημα τρέχει το Start-Stop είναι σα να μην υπάρχει.

Έτσι εάν είσαι οδηγός της πόλης και το έχεις ενεργοποιημένο θα διαπιστώσεις πως υπάρχει μία τάση οικονομίας στα καύσιμα.

Αυτό που δεν φαίνεται όμως, είναι οι εκπομπές ρύπων και η προσπάθεια για μία καθαρότερη ατμόσφαιρα μέσα στην πόλη. Το Start-Stop είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για τις φιλικότερες μετακινήσεις και σε συνδυασμό με τις πρακτικές του eco-driving μπορείς να έχεις ακόμα περισσότερη οικονομία στα καύσιμα και να είσαι πιο «πράσινος».