τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Άνοιξε η πλατφόρμα για το 2022

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και για το φετινό έτος. Τι πρέπει να κάνει ένας οδηγός για να μπορέσει να βάλει νόμιμα σε κυκλοφορία και πάλι το όχημά του.

Όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων που είχαν παροπλιστεί μπορούν να επιστρέψουν και πάλι στον δρόμο με την ευνοϊκή διάταξη των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Για να δούμε τι χρειάζεται για το 2022:

Πόσο θα πληρώσεις και για πόσο διάστημα;

Τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα επιτρέπουν να κινήσεις το όχημα σου για 30 ημερολογιακές ημέρες πληρώνοντας το 1/12 που αντιστοιχούν στα κανονικά τέλη. Αντίστοιχα για δύο μήνες το ποσό ανέρχεται στα 2/12 και ούτω καθεξής.

Ποιοι ευνοούνται;

Σύμφωνα με τα δεδομένα πάνω από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων δήλωσαν ηλεκτρονική ακινησία μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου 2022 για να αποφύγουν την πληρωμή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Αυτοί έχουν το δικαίωμα να λάβουν για όσο διάστημα θέλουν πίσω την άδεια κυκλοφορίας τους, πληρώνοντας φυσικά το αντίστοιχο αντίτιμο.

Ο ρόλος του ασφαλιστηρίου

Η επιστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας γίνεται μονάχα με την παρουσίαση ενός ενεργού συμβολαίου ασφάλειας αυτοκινήτου.

Μην ξεχνάς πως ακόμη και ένα παροπλισμένο όχημα θα πρέπει να ασφαλίζεται σε περίπτωση που βρίσκεται παρκαρισμένο για πολλούς λόγους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τα ανασφάλιστα οχήματα και να μπλοκάρουν τη διαδικασία άρσης ακινησίας τους σε περίπτωση που δεν υφίσταται δηλωμένο ασφαλιστήριο γι’ αυτά.

Ποια είναι η διαδικασία;

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συνδεθούν με τους κωδικούς του TAXISnet στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ και να αποπληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το επιθυμητό διάστημα χωρίς την επιβολή προστίμου.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και ο απαραίτητος έλεγχος για την καταβολή του ποσού και το ενεργό ασφαλιστικό συμβόλαιο, ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται και πλέον μπορεί να κινείσαι το όχημα του.

Τι πρέπει να προσέξεις

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει έναν πολύ σημαντικό περιορισμό. Μπορεί να ενεργοποιηθεί μονάχα μία φορά εντός του 2022, οπότε αυτό σημαίνει πως πρέπει να είσαι σίγουρος για το διάστημα που επιθυμείς να κινήσεις το όχημά με την απλή καταβολή ενός μέρους των τελών κυκλοφορίας.