Ανταλλακτικά αυτοκινήτου

Ανταλλακτικά: Πώς θα διαλέξεις τα σωστά;

Όταν χρειάζεσαι ανταλλακτικά ακούς διάφορες τιμές και τύπους, όμως πολλές φορές δεν καταλαβαίνεις τις διαφορές τους. Υπάρχει τρόπος να διαλέξεις τα κατάλληλα;

Αργά ή γρήγορα κάθε αυτοκίνητο θα χρειαστεί συντήρηση και μία αλλαγή η οποία θα διαπιστώσεις πως από μηχανικό σε μηχανικό η τιμή της διαφέρει.

Δεν είναι μόνο το κόστος εργασίας, αλλά και η επιλογή που σου δίνει ανάμεσα στα ανταλλακτικά. Έφτασε η ώρα να καταλάβεις τι πληρώνεις και τι βάζεις στο αυτοκίνητο σου!

Γνήσια

Είναι τα ακριβότερα, όμως πληρούν όλες τις προδιαγραφές και έρχονται με την σφραγίδα του κατασκευαστή και εγγύηση για καλή λειτουργία.

Τα κατασκευάζουν οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες και αυτός είναι ο λόγος που έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά και αυτό το κόστος. Αξίζουν εάν δεν θες τακτικές επισκέψεις στο συνεργείο.

Μεταχειρισμένα

Εδώ το πράγμα περιπλέκεται. Εάν δεν είσαι γνώστης, τότε θα πρέπει να έχεις έναν καλό και τίμιο μηχανικό που θα σου πει αν αξίζει η όχι.

Πρόκειται για ανταλλακτικά που είναι γνήσια μεν, όμως έχουν χρησιμοποιηθεί και έτσι μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια ζωής ή καλά αποτελέσματα και αυτός είναι ο λόγος της χαμηλής τιμής τους. Οπότε αν τα επιλέξεις να είσαι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο καθώς δεν συνοδεύονται από εγγύηση.

Ανακατασκευασμένα

Είναι εξαρτήματα αυτοκινήτων τα οποία έχουν μετασκευαστεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όμως στην πραγματικότητα αποτελούν μεταχειρισμένα.

Aftermarket, OEM, OES

Είναι τύποι εξαρτημάτων που θεωρούνται αυθεντικά, έχουν χαμηλότερο κόστος από τα πρώτα όμως γιατί κατασκευάζονται από τρίτες επώνυμες εταιρείες που συνεργάζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία. Δεν παύουν όμως να είναι μία πολύ καλή, οικονομική και ποιοτική λύση.

LKQ, LQ

Τα LKQ είναι οικονομικές σειρές, όμως κρατούν υψηλά standards κατασκευής και προσφέρουν καλή λειτουργία. Μπορείς να τα επιλέξεις άφοβα. Από την άλλη πλευρά τα LQ είναι πολύ φτηνά εξαρτήματα τα οποία όμως χάνουν και σε ποιότητα και έτσι χαλάνε γρήγορα.

Imitation

Είναι αντιγραφές των OEM χωρίς όμως πιστοποίηση και αντίστοιχη ποιότητα. Είναι τα πιο οικονομικά, αλλά και αυτά που χρειάζονται γρηγορότερα αντικατάσταση.

Πως επιλέγεις τον κατάλληλο τύπο;

Αρχικά πρέπει να γνωρίζεις τις κατασκευαστικές προδιαγραφές.

Θα πρέπει να δεις είτε τον VIN που είναι ο μοναδικός αριθμός που προσφέρει τις κατάλληλες πληροφορίες και να μιλήσεις με έναν έμπειρο μηχανικό που θα σε καθοδηγήσει και θα αναλάβει την εγκατάσταση του.

Γενικά αν επιμείνει στο αυθεντικό για μία συγκεκριμένη δουλειά άκουσε τον και μην σκεφτείς το κόστος!