Διαγκωνισμός των ενεργειακών ομίλων για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην ηλεκτροκίνηση

Της Έρης Τσάκωνα

Την στρατηγική τους τοποθέτηση στη νέα εγχώρια αγορά που στήνεται στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης ετοιμάζουν οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες της χώρας, καθότι έχει αρχίσει ήδη να θεσμοθετείται με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το Εθνικό Σχέδιο για τη σταδιακή προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, το οποίο δίνει προτεραιότητα στις υποδοµές ηλεκτρικής φόρτισης, αλλά και στην τόνωση της αγοράς ηλεκτροκίνητων οχηµάτων με την παροχή κινήτρων και φοροαπαλλαγών. Η αγορά αποτιμά θετικά την κατεύθυνση του νέου νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Ιούλιο και επικεντρώνει το επενδυτικό της ενδιαφέρον στην ανάπτυξη του δικτύου υποδομών φόρτισης.

Με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη τριετία, η ΔΕΗ ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι προχώρησε σε μνημόνια συνεργασίας με την «ΑΒ Βασιλόπουλος», την εταιρεία ταξί Beat και τη Fraport Greece, την διαχειρίστρια των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Σκοπός της συνεργασίας είναι η δυναμική είσοδος της ΔΕΗ στην ηλεκτροκίνηση με την εγκατάσταση 1.000 σημείων φόρτισης έως το 2023 και τη δρομολόγηση για την επέκτασή τους στα 10.000 μεσοπρόθεσμα.

Σε φάση διεργασιών βρίσκεται και ο μεγάλος ενεργειακός όμιλος των ΕΛΠΕ, με τον CEO Ανδρέα Σιάμισιη να αναφέρει από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι η ηλεκτροκίνηση εντάσσεται στους άξονες του ενεργειακού μετασχηματισμού του ομίλου. Πληροφορίες θέλουν τα ΕΛΠΕ να εξετάζουν τη σύσταση θυγατρικής διαμέσου της οποίας θα προχωρήσει η εγκατάσταση ταχυφορτιστών στο δίκτυο των πρατηρίων καυσίμων της εταιρείας.

Σε συνεργασία με την Fortisis και το δίκτυο ΦΟΡΤΙΖΩ σχεδιάζει να επεκταθεί στην ηλεκτροκίνηση και ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Protergia, παρέχοντας στους οδηγούς των ηλεκτρικών οχημάτων τη δυνατότητα επαναφόρτισης σε περισσότερα από 50 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα η εταιρεία αξιοποιεί βάσει του στρατηγικού της σχεδιασμού τη συνεργασία της με σημεία αυξημένης συνάθροισης όπως ξενοδοχεία και άλλους εμπορικούς χώρους, για την δημιουργία του δικού της δικτύου εγκατάστασης φορτιστών.

Σε τροχιά ηλεκτροκίνησης έχει ήδη μπει από πέρυσι και η Μotor Oil, η οποία με “όχημα” την NRG (μέλος του ομίλου Motor Oil) έχει ήδη εγκαταστήσει προηγμένους φορτιστές σε σημαντικό τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου της χώρας, ενώ προχώρησε σε μία στρατηγική συνεργασία με την BMW Group για την περαιτέρω ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, μέσω της ανάπτυξης υπηρεσιών που αφορούν τόσο στην οικιακή, όσο και στη δημόσια φόρτιση των ηλεκτροκίνητων μοντέλων της BMW.