Ηλεκτρικά πατίνια

Τι πρέπει να προσέχει ένας οδηγός στους δρόμους που γέμισαν ξαφνικά ηλεκτρικά πατίνια

Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας σταδιακά κάνουν την εμφάνιση τους τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια.

Αν και αποτελούν μία εξαιρετική ιδέα για ευκολότερες μετακινήσεις, ήδη έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα.

Μάλιστα η συγκεκριμένη τάση παρουσιάζεται παγκοσμίως και πολλά κράτη ήδη δεν έχουν παράγει μία ολοκληρωμένη πολιτική γύρω από τις μετακινήσεις με τα ηλεκτρικά πατίνια.

Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, μετά από κάποια ατυχήματα υπήρξε μία μείωση της ταχύτητας των ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών πατινιών, η οποία όμως δεν είναι ουσιαστική, καθώς το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο.

Ένα ηλεκτρικό πατίνι, ακόμα και με μειωμένη ταχύτητα και περιορισμούς στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, αποτελεί κίνδυνο λόγω του οδηγού του. Κανονικά ο οδηγός των ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών πατινιών οφείλει να φοράει κράνος, να μην είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών και να γνωρίζει τα στοιχειώδη από οδήγηση.

Εδώ ξεκινά και το πρόβλημα, καθώς ο καθένας μπορεί να ξεκλειδώσει ένα ενοικιαζόμενο ηλεκτρικό πατίνι, οποιαδήποτε στιγμή.

Ένας οδηγός σήμερα έρχεται αντιμέτωπος με όλους αυτούς τους αναβάτες ηλεκτρικών πατινιών οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι και μπορούν ανά πάσα στιγμή να συγκρουστούν με ένα όχημα.

Μέχρι στιγμής η Τροχαία μπορεί να ρίχνει πρόστιμα για τις παραβάσεις σχετικά με την ανάβαση άνω του επιτρεπτού όριο, την έλλειψη κράνους και την ανάποδη κυκλοφορία, όμως αυτό δεν φτάνει.

Η πολιτεία πρέπει να ρυθμίσει άμεσα το ζήτημα και να προβλεφθεί το ζήτημα της ασφάλισης για ατυχήματα σχετικά με τα ηλεκτρικά πατίνια.

Σήμερα ένας οδηγός το μόνο που μπορεί να κάνει για να προστατευτεί από ένα πατίνι είναι να έχει ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου και να προσέχει.

Δυστυχώς η θέση του οδηγού γίνεται όλο και πιο υπεύθυνη, καθώς θα πρέπει ο καθένας από εμάς να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και τους κινδύνους που προέρχονται από τα ηλεκτρικά πατίνια.

Αυτή τη στιγμή, η κάλυψη αστικής ευθύνης, καλύπτει τον ίδιο τον οδηγό για κάθε ατύχημα προς τρίτους, όμως τα πράγματα περιπλέκονται σχετικά με την αποζημίωση του ίδιου του οδηγού από τον οδηγό ενός ενοικιαζόμενου ηλεκτρικού πατινιού.

Ήδη αρκετές ασφαλιστικές επεξεργάζονται το ζήτημα και σύντομα θα δούμε ασφάλειες οι οποίες προσφέρουν σχετικές καλύψεις στους οδηγούς.

Αυτό είναι η απόδειξη πως οι νέες τεχνολογίες, όπως τα ηλεκτρικά πατίνια, που εισβάλουν στη ζωή μας χρειάζονται συνετή χρήση και όχι ενθουσιασμούς.