Οδήγηση στη βροχή

5 βασικά tips για την οδήγηση στη βροχή

Η οδήγηση στη βροχή μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνη εάν δεν προσέξεις κάποια βασικά πράγματα.

Θα έχεις παρατηρήσει πως τον τελευταίο καιρό τα καιρικά φαινόμενα είναι πολύ εντονότερα και οι βροχές αρκετά συχνές. Η κλιματική αλλαγή φέρνει λοιπόν αλλαγές και στον τρόπο που πρέπει να χειρίζεσαι το αυτοκίνητο σου.

Δες τα 5 βασικότερα tips για να έχεις ασφαλή οδήγηση στη βροχή:

1. Κόψε ταχύτητα στις λακκούβες

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει κατά την οδήγηση στη βροχή είναι οι λακκούβες. Ο λόγος είναι πως δεν έχεις ορατότητα στο πραγματικό τους βάθος. Έτσι εάν βρέχει λίγο και βλέπεις λακκούβες με νερό και δεν μπορείς να τις αποφύγεις, κόψε ταχύτητα και πέρασε όσο πιο αργά και απαλά μπορείς από πάνω τους. Σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης κράτα σταθερά χαμηλή ταχύτητα.

2. Εξαέριζε την καμπίνα σου

Η οδήγηση στη βροχή θέλει καλή ορατότητα. Ένα από τα προβλήματα είναι το θόλωμα των τζαμιών από την αναπνοή των επιβατών. Φρόντισε να αφήσεις ελάχιστα χιλιοστά ανοιχτά τα παράθυρα και παράλληλα να κλιματίζεις το παρμπρίζ, ώστε να είσαι σίγουρος για την πορεία σου.

3. Πρόσεχε γλιστράει

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που καλείσαι να αντιμετωπίσεις κατά την οδήγηση στη βροχή είναι η ολισθηρή άσφαλτος. Φρόντισε να οδηγείς με σχετικά χαμηλή ταχύτητα, να κρατάς μεγαλύτερες αποστάσεις από τα άλλα αυτοκίνητα και να επιβραδύνεις στα φανάρια. Τα φρένα σου θέλουν περισσότερο χρόνο για ανταπόκριση λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

4. Άφησε τους να σε προσπεράσουν

Η κίνηση που δημιουργείται στον δρόμο προκαλεί εκνευρισμό στους οδηγούς. Αυτό σημαίνει πως η οδήγηση στη βροχή πέρα των φυσικών δυσκολιών, δημιουργεί και ψυχολογικές δυσκολίες. Φρόντισε να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και μην ενοχληθείς εάν δεις «επιθετικούς» οδηγούς. Οδήγησε παθητικά και άσε τους να σε προσπεράσουν και απέφυγε τους ώστε να μην είναι αιτία να τρακάρεις.

5. Μην χάσεις τον έλεγχο

Όταν η βροχή είναι πολύ έντονη υπάρχει ο κίνδυνος της υδρολίσθησης. Το νερό που δεν προλαβαίνει να φύγει από τον δρόμο αυλακώνει στα ελαστικά και έτσι το αυτοκίνητο σου επιπλέει αντί να εφάπτεται στον δρόμο. Εάν καταλάβεις πως χάνεις τον έλεγχο της οδήγησης στη βροχή, μην κάνεις απότομες κινήσεις και μην φρενάρεις. Αντιθέτως άφησε το γκάζι και προσπάθησε να κρατήσεις σταθερή πορεία. Θα δεις πως θα ανακτήσεις ξανά τον έλεγχο του αυτοκινήτου σου.