αλυσίδες αυτοκινήτου

5 κρίσιμα tips για αγορά αλυσίδας αυτοκινήτου

Οι αλυσίδες αυτοκινήτου είναι ένα από τα βασικά εξαρτήματα που πρέπει να έχει κάθε οδηγός τον χειμώνα στο αυτοκίνητο του.

Ο χειμώνας είναι απρόβλεπτος και δεν γνωρίζεις πότε θα χρειαστεί να οδηγήσεις υπό συνθήκες παγετού. Οι αλυσίδες αυτοκινήτου δεν είναι χρήσιμες μόνο για μία ανάβαση σε βουνό ή ένα ταξίδι στα βόρεια, αλλά ένα εξάρτημα που μπορεί να σε βοηθήσει ακόμα και για την κίνηση στην πόλη όταν υπάρχει χιόνι.

Δες μερικά tips για το πώς θα επιλέξεις τις σωστές αλυσίδες αυτοκινήτου:

1. Διαστάσεις

Δεν είναι όλες οι αλυσίδες κατάλληλες για το όχημα σου. Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις όταν πας να τις αγοράσεις είναι οι ακριβείς διαστάσεις των τροχών και των ελαστικών σου. Να θυμάσαι πως οι αλυσίδες αυτοκινήτου λειτουργούν μονάχα όταν κάνουν σωστή εφαρμογή και είναι τεντωμένες. Φρόντισε να τις επιλέξεις με βάση τον τύπο των ελαστικών σου.

2. Ποιότητα

Η ποιότητα των αλυσίδων αυτοκινήτου καθορίζει και την αντοχή τους. Επειδή πρόκειται για ένα εξάρτημα που δεν θα χρησιμοποιείς κατά πάσα πιθανότητα όλο τον χρόνο, φρόντισε να μην το δεις ως «αναλώσιμο». Μη φοβηθείς την επένδυση για την απόκτηση καλών αλυσίδων αυτοκινήτου. Η αντοχή τους στις καταβάσεις, η ασφάλεια που θα σου προσφέρουν και το βάθος χρόνου που θα τις κρατήσεις θα είναι η απόσβεση τους.

3. Μάθε πόσες χρειάζεσαι

Οι αλυσίδες αυτοκινήτου τοποθετούνται στους τροχούς που παρέχουν κίνηση στο όχημα. Εάν το όχημα είναι τετρακίνητο, οι αλυσίδες θα πρέπει να τοποθετούνται στους εμπρόσθιους τροχούς, ώστε να δίνεται σταθερότητα στο τιμόνι και τα φρένα.

4. Βρες τον κατάλληλο τύπου

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αλυσίδων αυτοκινήτου. Οι απλές αλυσίδες χιονιού είναι οικονομικές και αποτελεσματικές. Από εκεί και πέρα μπορείς να επιλέξεις να έχουν καρφιά όπου είναι για πολύ πιο δύσκολες διαδρομές, σχοινί για την αποφυγή κραδασμών ή άλλες πιο εξειδικευμένες για μεγαλύτερου τύπου αυτοκίνητα. Επιπλέον καλό είναι να γνωρίζεις πως υπάρχουν και αντιολισθητικά πανιά, που έχουν όμως χαμηλότερη απόδοση και αντοχή.

5. Πυκνότητα

Φρόντισε να επιλέξεις αλυσίδες αυτοκινήτου με μεγάλη πυκνότητα σε πλέγμα. Αυτές οι αλυσίδες αυτοκινήτου ενδέχεται να είναι λίγο πιο ακριβές, όμως προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα, καλύτερη κίνηση και έχουν αυξημένη αντοχή σε σχέση με τις πιο «αραιές».