5 Μυστικά για τη μακροζωία του κινητήρα

Τα 5 μυστικά που θα κρατήσουν τον κινητήρα σου ακούραστο για… πολύ καιρό

Ο κινητήρας είναι η «καρδιά» κάθε αυτοκινήτου και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Όσο πιο προσεκτικοί είμαστε με τον κινητήρα, τόσο περισσότερο το όχημα μας θα μας συντροφεύει στη ζωή μας. Ας δούμε λοιπόν τα 5 μυστικά για την μακροζωία του κινητήρα μας.

1. Συντήρηση φίλτρων

Η συντήρηση είναι το Α και το Ω σε κάθε τύπο κινητήρα. Θα πρέπει να θυμάστε να αλλάζετε τακτικά τρία φίλτρα. Το φίλτρο καυσίμου το οποίο είναι υπεύθυνο για τη σωστή ροή καυσίμου στον κινητήρα και την σωστή θερμοκρασία του, το φίλτρο αέρος, το οποίο επιτρέπει την διέλευση του αέρα για την σωστότερη και αποδοτικότερη καύση και το φίλτρο λαδιού το οποίο συγκρατεί μικροσωματίδια και μέταλλα που μπορεί να εισχωρήσουν στον κινητήρα και να τον φθείρουν.

2. Προθέρμανση του κινητήρα

Αποφύγετε το ξεκίνημα μόλις ανάψει η μηχανή. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε λίγο χρόνο στον κινητήρα σας να ζεσταθεί και να έρθουν στην φυσιολογική τους κατάσταση τα λάδια που θα προστατέψουν το σπάσιμο κάποιου εξαρτήματος. Να θυμάστε πως όσο πιο κρύα η μέρα, τόσο πιο πολύς χρόνος χρειάζεται για προθέρμανση. Και μην ξεχνάτε πως όπως ένας αθλητής χρειάζεται προθέρμανση το ίδιο θέλει και ένα αυτοκίνητο.

3. Υγρά

Φροντίστε όλα τα υγρά του κινητήρα να είναι στις σωστές αναλογίες που προτείνουν οι κατασκευαστές. Προτιμήστε λάδια υψηλής ποιότητας για μέγιστη αντοχή, πάντα απιονισμένο νερό και φυσικά ένα καλό αντιψυκτικό.

4. Ήπιες αλλαγές ταχυτήτων

Δεν είναι θέμα μόνο οικονομίας, αλλά και θέμα αντοχής. Όσο πιο απότομα πατάτε το γκάζι, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα φθοράς στο εσωτερικό του κινητήρα. Να θυμάστε ποτέ δεν πρέπει να τον φτάνουμε στα όρια του. Πάντα πρέπει να λειτουργούμε στις χαμηλές – μεσαίες στροφές για οικονομία και μακροζωία.

5. Καύσιμο

Πότε μην βάλετε αμφιβόλου ποιότητας καύσιμο γιατί το πιο πιθανό είναι να το μετανιώσετε. Προτιμήστε καύσιμα τελευταίας γενιάς με καταλύτες για αποδοτικότερη καύση και φροντίδα στον κινητήρα. Μην ξεχνάτε πως ένα φτηνό καύσιμο πέρα από τα προβλήματα ποιότητας μπορεί να έχει προσμίξεις ή σκουπιδάκια τα οποία είναι πιθανό να αποβούν μοιραία για την μακροζωία του κινητήρα σας.