5 πράγματα που κάθε οδηγός πρέπει να ξέρει για τους υαλοκαθαριστήρες

Οι υαλοκαθαριστήρες σου είναι αρκετά σημαντικοί, όσο και αν φαίνονται ταπεινοί μπροστά στην πανίσχυρη μηχανή. Μάθε 5 πράγματα σχετικά με την αντοχή τους.

Ίσως είναι το πιο συχνό εξάρτημα του αυτοκινήτου που το ξεχνάμε και το αλλάζουμε πάντα όταν διαπιστώνουμε πως έχει χαλάσει και όταν γίνεται αντιληπτό, είναι αργά.

Έχουμε μάθει οι υαλοκαθαριστήρες να είναι εκεί και πάντα να προσφέρουν άψογο καθάρισμα στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, όμως συχνά ξεχνάμε να κάνουμε την αλλαγή τους στον ιδανικό χρόνο.

Δες λοιπόν 5 πράγματα για να τους έχεις σε ετοιμότητα αυτή τη φορά:

Έχουν χρόνο ζωής

Οι υαλοκαθαριστήρες έχουν και αυτοί χρόνο ζωής. Για την ακρίβεια δεν τον αναγράφουν, αλλά θα πρέπει να αλλάζονται ανά 30.000 χιλιόμετρα ή ανά 6 μήνες. Ο λόγος είναι πως φθείρονται από την ζέστη, τον ήλιο, την αντίσταση του αέρα και το χιόνι το οποίο θα πρέπει να απομακρύνεις άμεσα. Η καλύτερη εποχή για να γίνει η αντικατάσταση τους είναι μετά το καλοκαίρι.

Κάθε όχημα έχει διαφορετικό σύστημα

Μπορεί να είδες κάπου μία πολύ καλή προσφορά στους υαλοκαθαριστήρες, όμως είσαι σίγουρος πως ταιριάζουν στο όχημα σου; Ανά τακτικά χρονικά διαστήματα οι κατασκευάστριες εταιρείες αλλάζουν τον τύπο τους. Οπότε φρόντισε να πας και να τους ζητήσεις με το μοντέλο και το έτος του και το σωστό μήκος.

Σημάδια αντικατάστασης

Οι υαλοκαθαριστήρες σου έχουν και αυτοί σημάδια που μαρτυρούν πως χρειάζονται άμεσα αντικατάσταση. Αυτά είναι το θάμπωμα που αφήνουν κατά την χρήση τους, η αδυναμία απομάκρυνσης των διάφορων ρύπων και το τρίξιμο που κάνουν λόγω της σκλήρυνσης του υλικού τους.

Υλικά

Υπάρχουν υαλοκαθαριστήρες από pvc και από σιλικόνη. Και τα δύο υλικά έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους. Όσο όμως και να διαφημίζουν την αντοχή και τον αυξημένο χρόνο ζωής, εσύ να θυμάσαι τον πρώτο κανόνα, αλλαγή ανά 6 μήνες ή ανά 30.000 χιλιόμετρα!

Τους τοποθετείς μόνος

Δεν χρειάζεται να σε βοηθήσει κάποιος για να τους τοποθετήσεις. Οι υαλοκαθαριστήρες εδώ και χρόνια σχεδιάζονται με clips, ώστε να μπορεί να τους αντικαταστήσει ο καθένας μόνος του εύκολα και γρήγορα. Σημαντικό είναι να διαβάσεις τις οδηγίες ή να δεις ένα tutorial στο Internet σε περίπτωση που θεωρείς πως δεν μπορείς να καταλάβεις το σύστημα τους.