οδήγηση σε πάγο

5 θανάσιμα λάθη στην οδήγηση σε πάγο

Η οδήγηση σε πάγο αποτελεί από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για έναν οδηγό.

Σε χώρες όπως η Ελλάδα, λόγω του εύκρατου κλίματος, οι οδηγοί σπάνια γνωρίζουν το πώς πρέπει να κινηθούν σε περίπτωση παγετού. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που γίνονται πολλά λάθη ακόμα και από έμπειρους οδηγούς, τα οποία μπορεί να είναι αιτία για ατύχημα.

Ας δούμε τα 5 πιο κοινά λάθη της οδήγησης σε πάγο:

1. Ακατάλληλα ελαστικά

Ένα από τα βασικότερα λάθη αρκετών οδηγών είναι η άγνοια ή η κακή ενημέρωση για τους διάφορους τύπους ελαστικών. Εάν κάνεις συχνά διαδρομές σε δρόμους με χιόνι και αναβάσεις σε βουνά σίγουρα χρειάζεσαι χειμερινά ελαστικά. Η οδήγηση σε πάγο είναι πολύ επικίνδυνη και θες «καλά κρατήματα», οπότε μη σκέφτεσαι το κόστος τους.

2. Γρήγορη οδήγηση

Δεν έχει σημασία πόσο καλά ή όχι γνωρίζεις τον δρόμο ή αν το αυτοκίνητο σου είναι σε άψογη κατάσταση, καθώς η οδήγηση σε πάγο απαιτεί χαμηλές ταχύτητες. Ένα συχνό λάθος είναι η υποτίμηση της ολισθηρότητας του δρόμου υπό συνθήκες παγετού και η επιτάχυνση σε σημεία που μπορεί να χαθεί ο έλεγχος του οχήματος. Φρόντισε να διατηρείς μικρή ταχύτητα και προτίμησε τις μικρές σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων.

3. Αποστάσεις ασφαλείας

Κάποιοι οδηγοί θεωρούν πως οι συνηθισμένες αποστάσεις ασφαλείας λειτουργούν το ίδιο και όταν οδηγούν σε πάγο. Για να σιγουρευτείς πως δεν θα εμπλακείς ή δεν θα αποτελέσεις αιτία πρόκλησης ατυχήματος με κάποιο άλλο όχημα, φρόντισε να κρατάς αυξημένες αποστάσεις ασφαλείας.

4. Η σιγουριά των αλυσίδων

Οι αλυσίδες μπορεί να είναι απαραίτητες για την οδήγηση σε πάγο ή χιόνι, όμως δεν σημαίνει πως ένα όχημα μπορεί να κυκλοφορεί με αυτές καθ’ όλη την πορεία του. Οι αλυσίδες θα πρέπει να τοποθετούνται μονάχα για τα δύσκολα σημεία της πορείας που είναι γεμάτα πάγο ή χιόνι και στη συνέχεια να αφαιρούνται καθώς αυξάνουν την κατανάλωση, φθείρονται και επηρεάζουν την απόδοση των ελαστικών στην άσφαλτο.

5. Απότομες κινήσεις

Οτιδήποτε και να συμβεί κατά την οδήγηση σε πάγο, ποτέ μην προβείς σε απότομες κινήσεις, καθώς είναι πολύ πιθανό να χάσεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Αυτό δεν είναι δεδομένο για αρκετούς οδηγούς και έτσι καταλήγουν να χάνουν τον έλεγχο του οχήματος. Η οδήγηση σε πάγο θέλει σταθερό χέρι, απαλές κινήσεις, προσοχή στις στροφές και ποτέ απότομο φρενάρισμα.