5 βασικοί έλεγχοι που μπορείς να κάνεις μόνος σου και πρέπει να τους κάνεις τακτικά

Οι 5 βασικοί έλεγχοι μπορούν να γίνουν από τον καθένα εύκολα και γρήγορα. Δες πως θα δεις αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο αυτοκίνητο σου χωρίς να είσαι μηχανικός.

Το αυτοκίνητο σου χρειάζεται συνεχώς συντήρηση ώστε να είναι πάντα λειτουργικό και ασφαλές σε κάθε μετακίνηση. Οι βασικοί έλεγχοι που μπορείς να κάνεις είναι εύκολοι, θέλουν ελάχιστο χρόνο και δεν κοστίζουν.

Έφτασε η ώρα να δεις ποιοι είναι και κάθε πότε χρειάζεται να τους διεξάγεις.

Υγρά μηχανής

Ο βασικός έλεγχος που πρέπει να γίνεται πάντα πριν από ένα ταξίδι ή ακόμα και κάθε μήνα. Άνοιξε το καπό της μηχανής όταν το αυτοκίνητο είναι πάντα κρύο και δες όλα τα δοχεία με υγρό. Ίσως χρειαστεί να συμπληρώσεις με νερό, αντιψυκτικό ή να προσθέσεις λίγο λάδι. Φρόντισε να κινηθείς πάντα με τις ενδείξεις και φυσικά να έχεις πάρει τα μέτρα ασφαλείας.

Ελαστικά

Εδώ είναι ένας βασικός έλεγχος που αγνοείται από πολλούς οδηγούς. Τυπικά τα ελαστικά θέλουν σχεδόν κάθε μήνα συμπλήρωση αέρα. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνεις λοιπόν είναι να δεις στην βάση τους την κατάλληλη ένδειξη πίεσης αέρα που πρέπει να υπάρχει. Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς ένα βενζινάδικο δες τον αέρα σου και συμπλήρωσε άμα χρειαστεί.

Φαρμακείο

Είναι πολύ εύκολο να δεχτείς κλήση άμα το φαρμακείο σου δεν έχει τα απαραίτητα ή περιέχει ληγμένα προϊόντα. Έτσι λοιπόν δες τις ημερομηνίες στο μπεταντίν και τα αυτοκόλλητα επιθέματα. Έλεγξε αν υπάρχει τρίγωνο, φωσφοριζέ γιλέκο, γάντια και πυροσβεστήρας που δεν έχει λήξει.

Φώτα

Εδώ θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Αναζητάς την καμένη λάμπα. Είναι ένας βασικός έλεγχος που δεν γίνεται συχνά και τις περισσότερες φορές το μαθαίνεις από τους άλλους. Βρες κάποιον και ξεκίνα να δοκιμάζεις φλας, όλες τις σκάλες στα μπροστινά φώτα και τα φρένα. Αν έχει καεί κάτι άλλαξε το. Τόσο απλό!

Έγγραφα

Θα ήταν καλό πριν από κάθε μεγάλο ταξίδι να εντάξεις στον βασικό έλεγχο και τα έγγραφα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχεις το συμβόλαιο της ασφάλειας αυτοκινήτου, το οποίο καλό θα ήταν να δεις και πότε λήγει, το δίπλωμα σου, την άδεια αυτοκινήτου και φυσικά το έγγραφο του ΚΤΕΟ.