6 συμβουλές για τον καθαρισμό ζαντών και ελαστικών

Με αυτά τα 6 tips για τον καθαρισμό ζαντών και ελαστικών, το αυτοκίνητο σου θα λάμπει πάντα. Μάθε όλα τα μυστικά και κάνε κάθε μεταλλικό σημείο λαμπερό.

Θα έχεις παρατηρήσει πως οι ζάντες και τα ελαστικά σου λερώνονται αρκετά γρήγορα, παρά τις συχνές επισκέψεις στο καθαριστήριο.

Ειδικά στις ζάντες αλουμινίου, η σκόνη που προσκολλάται σταδιακά μπορεί να τις καταστρέψει και να χάσουν τη γυαλάδα τους.

Δες λοιπόν 6 απλά tips για τον σωστό καθαρισμό ζαντών και ελαστικών, ώστε να είσαι σίγουρος πως είναι πάντα στην καλύτερη κατάσταση.

1. Απέφυγε το αυτόματο πλυντήριο

Η σκληρές βούρτσες των αυτόματων πλυντηρίων μπορεί να καταστρέψουν το μέταλλο της ζάντας. Φρόντισε λοιπόν τον καθαρισμό των ζαντών να τον κάνεις χειροκίνητα κάθε 2 με 4 μήνες ή βρες ένα πλυντήριο που θα το αναλάβει κάποιος άλλος.

2. Μην χρησιμοποιήσεις σύρμα

Εάν δεν θες να καταστρέψεις τη γυαλάδα των ζαντών μην χρησιμοποιήσεις ποτέ σύρμα, καθαριστικό για μέταλλα ή άλλα σκληρά προϊόντα. Ο αποχρωματισμός και οι χημικές αντιδράσεις μπορεί να καταστρέψουν το φινίρισμα που έχουν.

3. Πλύνε τες κρύες

Να θυμάσαι κάθε μεταλλική επιφάνεια στο αυτοκίνητο, όπως και αυτή των ζαντών, την πλένουμε πάντα όταν έχει κρυώσει. Σκοπός είναι να αποφύγουμε την απότομη συστολή που μπορεί να δημιουργήσει σπασίματα στα διάφορα χρώματα ή βερνίκια.

4. Μην τις βάψεις

Μοιραίο λάθος για ζάντες και ελαστικά η βαφή. Ρώτα κάποιον ειδικό πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση για να την κάνεις και πάλι λαμπερή. Δεν είναι όλα τα προϊόντα κατάλληλα για τις ζάντες. Εάν θες απεγνωσμένα να καλύψεις κάποια σημεία, ρώτα για ειδική βαφή η οποία όμως δεν θα είναι ματ.

5. Ο νόμος 1 Bar

Αυτό σημαίνει πως αν χρησιμοποιείς κάποιο μηχάνημα με πίεση αέρα, θα πρέπει να μην ξεπερνάς ποτέ την πίεση 1 bar. Διάφορα σωματίδια ή πετραδάκια που θα παρασυρθούν κατά τη διαδικασία μπορούν να χτυπήσουν και να καταστρέψουν το χρώμα της ζάντας αλουμινίου.

6. Κέρωμα

Στο εμπόριο υπάρχει ειδικό άχρωμο υγρό κερί ζαντών. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να δημιουργήσεις μία προστατευτική επιφάνεια και να προσφέρεις λάμψη ξανά σε μία κουρασμένη ζάντα. Να θυμάσαι η εφαρμογή του γίνεται πάντα με προσοχή και φυσικά σε καθαρή επιφάνεια.