Έλεγχος αυτοκινήτου

Τα 8 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν τις διακοπές για την ασφάλειά σου

Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και πλησιάζουμε στον Αύγουστο, άρα όλο και περισσότεροι θα ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Κάποιοι θα ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, άλλοι με μοτοσικλέτα, ενώ υπάρχει και η επιλογή αεροπλάνου, πλοίου ή ακόμα και… σκάφους.

Καλοκαιρινό ταξίδι με αυτοκίνητο

Σε κάθε περίπτωση και όποιον τρόπο και να επιλέξουμε θα πρέπει να είμαστε ασφαλισμένοι, για εμάς τους ίδιους, για τους γύρω μας αλλά και για να μην παραβαίνουμε τον ΚΟΚ, που προβλέπει μεγάλα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα.

Όλοι θέλουμε να ξεκουραστούμε στις διακοπές μας άρα προσέχουμε για να περάσουμε ξένοιαστα, με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα

Το να βρίσκεται το μυαλό μας στις… διακοπές είναι απολύτως λογικό, ωστόσο πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε κάποιες κινήσεις ή να πάρουμε ορισμένα πράγματα μαζί μας προκειμένου να μην την… πάθουμε αλλά και για να είμαστε ασφαλείς από την ημέρα που θα φύγουμε, μέχρι την ημέρα που θα επιστρέψουμε. Όπως θα δείτε παρακάτω επιλέξαμε 8 πράγματα που διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τα συνηθισμένα που διαβάζετε και καλό είναι να τα λάβετε υπόψη για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και να περάσετε ξένοιαστες διακοπές.

Έλεγχος λαδιών αυτοκινήτου

Έλεγχος οχήματος

Το βασικότερο απ’ όλα έχει να κάνει με το service του οχήματός μας. Ακόμα και να έχουμε περάσει πρόσφατα έλεγχο καλό είναι να επισκεφτούμε το συνεργείο μας για έναν τυπικό έλεγχο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο έλεγχος αυτός δεν επιβαρύνει οικονομικά τον πελάτη καθώς οι περισσότερες εταιρείες τον προσφέρουν δωρεάν. Αν δεν έχουμε το χρόνο να πάμε σε συνεργείο, μπορούμε και μόνοι μας να πραγματοποιήσουμε ένα τυπικό τσεκ που περιλαμβάνει έλεγχο λαδιών, υγρών κ.λπ.

Μπαταρία

Αν και στο συνεργείο που θα πάμε θα ελέγξουν την μπαταρία, καλό είναι να το τονίσουμε στο μηχανικό μας καθώς μία από τις βασικότερες αιτίες που μένει ένα αυτοκίνητο και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αυτή. Αν την έχουμε τοποθετήσει στο όχημά μας πολλά χρόνια (4-5) σίγουρα θα χρειάζεται αλλαγή, αν και ένας τυπικός έλεγχος απαιτεί ελάχιστο χρόνο.

Έλεγχος ελαστικών αυτοκινήτου

Ελαστικά

Κάτι που οι περισσότεροι αμελούν είναι τα ελαστικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μοναδική επαφή του αυτοκινήτου με το δρόμο, όσο καλό και ακριβό είναι, έχει να κάνει με τα ελαστικά. Με λίγα λόγια αν είναι «φαγωμένα», καλό θα είναι να προχωρήσουμε σε αντικατάστασή τους και να μην περιμένουμε να περάσει το καλοκαίρι. Ο έλεγχος γίνεται πολύ εύκολα με το μάτι, αλλά αν δεν είμαστε σίγουροι καλό θα είναι να σταματήσουμε σε ένα βουλκανιζατέρ και να μας ενημερώσουν σχετικά. Εκτός από τα τέσσερα ελαστικά μην ξεχνάτε να ελέγξετε και τη ρεζέρβα.

Αντηλιακές μεμβράνες

Τα σκουρόχρωμα τζάμια που βλέπουμε σε πολλά οχήματα δεν τοποθετούνται μόνο για λόγους αισθητική. Όπως το λέει και η λέξη,  έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τους επιβάτες από τις ακτινοβολίες του ηλίου. Όσοι έχετε μικρά παιδιά πρέπει να το σκεφτείτε σοβαρά καθώς οι μεμβράνες ρίχνουν σημαντικά τη θερμοκρασία στην καμπίνα των επιβατών.

Καλύμματα για τα καθίσματα

Επειδή όλοι θα πάμε σε κάποια παραλία με χώμα καλό είναι να έχουμε μαζί μας και τα ανάλογα καλύμματα για τα καθίσματα, το χώρο αποσκευών και τα πατάκια. Από τη μία όταν καθίσουμε στα καθίσματα να μην απορροφήσουν τα αλάτια από τη θάλασσα ενώ από την άλλη ένα πλαστικό κάλυμμα για το χώρο αποσκευών και τα πατάκια θα μας γλιτώσουν πολύ ταλαιπωρία από το χώμα που θα εισβάλλει.

Ιμάντας

Σχοινιά

Σε πόσους δεν έχει τύχει να υπερεκτιμήσουν τις δυνατότητες του οχήματος τους και ιδίως στην άμμο και δεν την έχουν πάθει; Ιδίως με τα οχήματα ελευθέρου χρόνου και τα Crossover που δεν είναι 4×4, το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο. Για καλό και για κακό ένας ιμάντας ή ένα σχοινί πρέπει να υπάρχει στο αμάξι μας για την περίπτωση που την… πάθουμε ή ακόμα και αν χρειαστεί να βοηθήσουμε κάποιον που έχει ανάγκη. 

Φαρμακείο

Επειδή θα βρεθούμε σε μέρη που δεν γνωρίζουμε πρέπει να έχουμε μαζί μας οπωσδήποτε φαρμακείο. Στα περισσότερα αυτοκίνητα υπάρχει αλλά πολλά προϊόντα έχουν λήξει ή έχουν χαλάσει από τις υψηλές θερμοκρασίες. Με λίγα λόγια αγοράζουμε ένα κουτί πρώτων βοηθειών και το γεμίζουμε από ένα φαρμακείο με απαραίτητα αλλά και φάρμακα που ίσως χρειαστούμε στις διακοπές μας κα τα γνωρίζει ο φαρμακοποιός μας.

Δεύτερα κλειδιά

Αυτό που πολλοί δεν σκέφτονται είναι το τι θα συμβεί στην περίπτωση που τα κλειδιά του αυτοκινήτου… χαθούν. Πολλοί την έχουν πατήσει και η λύση ακούει στο όνομα… κλειδαράς, που σε τέτοιες περιπτώσεις θα χρεώσει ένα μεγάλο ποσό. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε μαζί σας τα δεύτερα κλειδιά του οχήματος και να τα έχετε πάντα μαζί σας αλλά όχι στο… ντουλαπάκι του αυτοκινήτου.

Τηρώντας τα παραπάνω να είστε σίγουροι πως θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Καλές διακοπές!