Αγορά αυτοκινήτου

Γιατί ο Αύγουστος πάτησε «φρένο» στην αγορά νέων αυτοκινήτων;

Η αγορά νέων αυτοκινήτων δεν πήγε και τόσο καλά τον Αύγουστο. Σε τι οφείλεται η μείωση των πωλήσεων σύμφωνα με τα στοιχεία και τι σημαίνει αυτό για την αγορά;

Προσωρινά περιορισμένη φαίνεται η δυναμική στην αγορά νεών αυτοκινήτων που υπήρχε από το 2020 και συνεχίστηκε φέτος για αρκετούς μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, ο φετινός Αύγουστος ήταν το τέλος του rally ανόδου μίας και μέσα σε αυτό το μήνα υπήρχαν λιγότερες ταξινομήσεις από τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Τι δείχνουν τα δεδομένα για τα επιβατικά;

Ο περσινός Αύγουστος είχε 6.853 ταξινομήσεις Ι.Χ. έναντι του φετινού που υπήρχαν 6.200, δηλαδή πτώση 9,5%. Εάν συγκριθεί με τον Αύγουστο του 2019 που έγιναν 9.549 ταξινομήσεις, τότε η πτώση φαίνεται δραματική καθώς μεταφράζεται σε -35,4%!

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως έχουν επιστρέψει στη μόδα τα μικρά SUV μίας και υπάρχει αύξηση στις αγορές τους και το 2020 (18%) και το 2021 (21,9%). Αντίστοιχα πίεση δέχονται στα μάτια των καταναλωτών τα supermini.

Έκπληξη για τα φορτηγά

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για τον απαρχαιωμένο στόλο των φορτηγών όπου φέτος τον Αύγουστο ταξινομήθηκαν 1.008 ελαφρά και βαρέα φορτηγά, δηλαδή 97,6% περισσότερα από τον Αύγουστο του 2020 όπου δεν είχαν ξεπεράσει τα 500.

Κερδίζουν τα ηλεκτρικά

Οι οδηγοί εγκαταλείπουν το diesel και την βενζίνη και στρέφονται όλο και περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση και τα υβριδικά.

Ενδιαφέρον είναι πως τα περισσότερα οχήματα με diesel αγοράζονται για leasing, δηλαδή για εταιρικά.

Τα υβριδικά γνώρισαν μεγάλη αύξηση καθώς φέτος τον Αύγουστο η αγορά τους ενισχύθηκε κατά 26,1%, ενώ τα ηλεκτρικά και τα plug-in υβριδικά στο 6,3% δείχνοντας πως η αναπλήρωση των καυσίμων γίνεται αισθητή.

Μήνας εξαίρεσης

Σε γενικές γραμμές η πτώση στα επιβατικά δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση για φέτος, καθώς τα δεδομένα, αλλά και οι εκτιμήσεις, έχουν δείξει πως το 2021 είναι μία εξαιρετική χρονιά.

Το κοινό δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά νέων οχημάτων, ενώ τρέχει ταυτόχρονα και πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ηλεκτροκίνηση που αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τέλος σύμφωνα με τους ειδικούς ένας από τους λόγους των καθοδικών πωλήσεων μπορεί είναι μειωμένη παραγωγή λόγω πανδημίας και έλλειψη chip.