Αγορά μεταχειρισμένου: Πως μπορώ να ξέρω ότι τα χιλιόμετρα του κοντέρ είναι τα σωστά;

Η αγορά μεταχειρισμένου οχήματος αποτελεί ρίσκο για το αν τα χιλιόμετρα του κοντέρ είναι πραγματικά. Δες πως μπορείς να καταλάβεις μόνος αν είναι τα κανονικά.

Τα χιλιόμετρα είναι από τα πρώτα κριτήρια στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Πολλοί πολίτες έχουν πέσει θύματα ιδιωτών ή ακόμα και μαντρών που στο παρελθόν άλλαζαν τα χιλιόμετρα και πουλούσαν ένα κουρασμένο όχημα για «σχεδόν καινούριο».

Πριν την επίσκεψη σου σε μηχανικό, που επιβάλλεται σε κάθε αγορά μεταχειρισμένου οχήματος, δες μόνος πως μπορείς να ελέγξεις αν ο υποψήφιος πωλητής σου λέει την αλήθεια με τα παρακάτω tips:

Δες το εσωτερικό του αυτοκινήτου

Τιμόνι, λεβιές ταχυτήτων, πετάλια, πατάκια και καθίσματα οδηγού, είναι αυτά που σου δείχνουν πρώτα την πραγματική χρήση του οχήματος. Η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου πρέπει να γίνεται μονάχα αν όλα τα παραπάνω φαίνονται σε καλή κατάσταση. Αν για παράδειγμα το όχημα παρουσιάζεται με 50.000 χιλιόμετρα και όλα τα παραπάνω είναι κατεστραμμένα, κάτι δεν πάει καλά.

Βιβλίο Service

Εάν δεν υπάρχει απλά μην κάνεις τη συγκεκριμένη αγορά μεταχειρισμένου, είναι μεγάλο ρίσκο. Από εκεί και πέρα δες όλες τις σφραγίδες και τις πληροφορίες. Εάν διαπιστώσεις πως λείπουν στοιχεία είναι κακό σημάδι. Επιπλέον έλεγξε πως τα στοιχεία του βιβλίου είναι τα σωστά με του οχήματος που βλέπεις. Για να κερδίσεις χρόνο η αντλία νερού αλλάζει μετά τις 100.000 χιλιόμετρα, και ο χρονισμός ιμάντα γίνεται μετά τις 80.000 χιλιόμετρα. Αν δεις κάτι από αυτά με άλλα χιλιόμετρα η αγορά μεταχειρισμένου σταματάει άμεσα.

Έλεγξε τα χιλιόμετρα στην αντιπροσωπία

Πριν την αγορά μεταχειρισμένου επικοινώνησε με την αντιπροσωπία και ζήτα έλεγχο στα χιλιόμετρα. Η κάθε εταιρεία κρατάει μητρώο και έχεις πρόσβαση σε αυτό. Επιπλέον μπορείς να ελέγξεις τον εγκέφαλο του οχήματος και το ABS ή άλλα μέρη. Αυτά δείχνουν τα πραγματικά χιλιόμετρα.

Ζήτα χαρτί εκτελωνισμού

Εάν το όχημα είναι εισαγόμενο ζήτα το χαρτί εκτελωνισμού του. Εκεί αναγράφονται τα χιλιόμετρα του όταν πρωτοταξινομήθηκε στην Ελλάδα. Εάν διαπιστώσεις μεγάλες διαφορές καλό θα ήταν να σκεφτείς ξανά την αγορά μεταχειρισμένου, γιατί είναι πολύ πιθανό να έχει «κρυμμένα» χιλιόμετρα. Εάν σου πει ο πωλητής πως χάθηκε τότε να σε βάλει σε σκέψεις, το όχημα μπορεί να έχει έρθει ακόμα και με παράνομο τρόπο στη χώρα.