Αγορά μπαταρίας αυτοκινήτου: 3 πράγματα που πρέπει να προσέξεις

Η αγορά μπαταρίας αυτοκινήτου είναι αναγκαία κάποια στιγμή για όλους. Είναι ένα εξάρτημα που θα αλλαχτεί τουλάχιστον 1-2 φορές στον κύκλο ζωής ενός οχήματος.

Είναι από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα, καθώς μία κουρασμένη μπαταρία αυτοκινήτου μπορεί να επηρεάσει την οδήγηση ή να καθηλώσει το όχημα σου, μέχρι να αλλαχτεί.

Μάθε όλα όσα χρειάζεσαι ώστε όταν φτάσει η στιγμή αλλαγής της να ξέρεις ποια είναι η κατάλληλη μπαταρία αυτοκινήτου που πρέπει να επιλέξεις:

Τύπος μπαταρίας αυτοκινήτου

Οι μπαταρίες αυτοκινήτου χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, του ανοιχτού και κλειστού τύπου.

Οι μπαταρίες αυτοκινήτου ανοιχτού τύπου είναι αυτές που συμπληρώνει ο οδηγός με ηλεκτρολύτες κατά καιρούς.

Οι μπαταρίες κλειστού τύπου είναι οι πιο κοινές πλέον καθώς δεν χρειάζονται συντήρηση. Είναι δύσκολο να ανοιχτούν, καθώς δεν χρειάζονται συμπλήρωση υγρών και προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής.

Αντοχή

Μία μπαταρία αυτοκινήτου έχει έναν κύκλο ζωής που εξαρτάται από τον οδηγό. Ο τρόπος οδήγησης, οι κλιματολογικές συνθήκες, η χρήση της, αλλά και το πόσο προσεκτικός είναι ο ιδιοκτήτης είναι όλα αυτά που εξασφαλίζουν το πόσο θα αντέξει. Πέρα από τα παραπάνω η αντοχή της μπαταρίας σχετίζεται και με το μέγεθος της.

Μία μεγάλη μπαταρία αυτοκινήτου, που είναι και ακριβότερη, έχει μεγαλύτερες αντοχές καταπόνησης από μία μικρή. Αυτό σημαίνει πως αν ξεχάσεις τα φώτα ή το ράδιο ανοιχτά, ενδέχεται να μην την βρεις άδεια την επόμενη μέρα.

Αντιθέτως μία μικρή μπαταρία πέφτει πολύ πιο εύκολα. Προτίμησε λοιπόν δυνατές μπαταρίες σαν αυτές που προτείνει ο κατασκευαστής του οχήματος σου, εκτός και αν έχεις προσθέσει δυνατότερο ηχοσύστημα, όπου μπορείς να πάρεις μία μεγαλύτερη.

Ημερομηνία παραγωγής

Όπως και τα ελαστικά, μία μπαταρία αυτοκινήτων δεν πρέπει να είναι για καιρό στο ράφι ενός καταστήματος. Έτσι κατά την αγορά της εξασφάλισε να δεις την ημερομηνία παραγωγής της, ώστε να ξέρεις τι να περιμένεις από την μακροζωία της.

Οι λίγοι μήνες δεν αποτελούν πρόβλημα, όμως τα χρόνια είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να σε αποθαρρύνουν από την επιλογή της.

Θα πρέπει λοιπόν να την ελέγξεις, να δεις την κατάσταση των πόλων της και την κωδικοποίηση της. Καλό θα ήταν άμα έχεις αμφιβολίες για το φορτίο της να ζητήσεις μέτρηση.