Οδήγηση τον χειμώνα

Air Condition το χειμώνα; Μήπως ήρθε η ώρα να το κλείσεις;

Το air condition του αυτοκινήτου ευθύνεται για την αυξημένη κατανάλωση. Πόσο απαραίτητο είναι τον χειμώνα; Υπάρχει τρόπος να το περιορίσεις ή να το αποφύγεις;

Έβαλε πρόσφατα βενζίνη και την είδες κυριολεκτικά να «εξατμίζεται»; Μάλλον δεν έχεις συνειδητοποιήσει πως το κλιματιστικό του αυτοκινήτου αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση αν δεν είναι σωστά ρυθμισμένο.

Ναι πολλοί από εμάς την πατάμε και δεν καταλαβαίνουμε πως τελικά η λύση στην υπερβολική κατανάλωση ήταν μερικά κουμπάκια μακριά.

Γιατί καίει τόσο;

Όταν το air condition είναι ενεργοποιημένο αντλεί ενέργεια από τον κινητήρα. Πιο συγκεκριμένα ο ενεργοποιείται ο συμπιεστής και με αυτό τον τρόπο ο κινητήρας μας χρειάζεται έως και 10% περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσει κανονικά.

Η αύξηση όμως την κατανάλωσης εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως οι συνθήκες κίνησης, η εξωτερική θερμοκρασία και η καμπίνα των επιβατών.

Υπάρχει τρόπος για οικονομική θέρμανση;

Φυσικά και ναι και είναι ιδιαίτερα εύκολος.

  • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κατεβάσεις τη σκάλα του κλιματισμού και να λειτουργεί χαμηλότερα, αντί να κάνει την καμπίνα «φούρνο» σε κάθε διαδρομή.
  • Από εκεί και πέρα τα κλειστά παράθυρα τον χειμώνα – και ανοιχτά το καλοκαίρι – είναι τρόποι για να εξαρτάσαι πολύ λιγότερο από ένα κλιματιστικό που λειτουργεί συνεχώς.
  • Αξιοποίησε τους αυτοματισμούς που προσφέρει το κάθε σύστημα. Οι ειδικοί θερμοστάτες ξέρουν πότε πρέπει να σταματήσουν την παροχή και πότε να την ενεργοποιήσουν ξανά.
  • Κράτα ενεργοποιημένη την ανακύκλωση του αέρα. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνεις σημαντικά ποσά ενέργειας, ειδικά αν κάνεις μεγάλες διαδρομές και είσαι για ώρα εντός της καμπίνας.

Καλοριφέρ ή κλιματισμό;

Για τον χειμώνα έχεις δύο επιλογές. Το καλοριφέρ είναι ένας εύκολος τρόπος να ζεστάνεις την καμπίνα σου και να κρατήσεις ανενεργό τον συμπιεστή του κλιματισμού. Έτσι μπορείς να δεις από το manual του κατασκευαστή πως ανοίγεις μόνο το καλοριφέρ.

Φίλτρα καμπίνας!

Σημαντικό είναι να μην ξεχάσεις τον ρόλο των καθαρών φίλτρων. Αρχικά για την υγιεινή και την ποιότητα του αέρα, αλλά και για την ενεργειακή απόδοση. Τα πολυκαιρισμένα φίλτρα καμπίνας δεν επιτρέπουν την ομαλή ροή του αέρα, έτσι το σύστημα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια και άρα καίει περισσότερο καύσιμο.