Φωτιά σε αυτοκίνητο

Αξίζει να ασφαλίσω το όχημά μου για πυρκαγιά;

Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

Ο φετινός Αύγουστος ήταν ένας μήνας που θα μείνει βαθιά χαραγμένος στις μνήμες των Ελλήνων εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία και δεκάδες άλλες περιοχές. Σπίτια, εγκαταστάσεις και αυτοκίνητα καταστράφηκαν σε λίγες ώρες με την μανία της φωτιάς να προκαλεί ανυπολόγιστες ζημιές.

Τα σπίτια που έχουν υπέστησαν ζημιές σε Αττική και Εύβοια ξεπέρασαν τα 1.000 με το ποσοστό των ιδιοκτητών που τα είχαν ασφαλίσει (σε ελληνική ασφαλιστική εταιρεία) να κυμαίνεται στο 10-13% και στο 6-7% αντίστοιχα. Η μεγάλη ποσοστιαία διαφορά έχει να κάνει με την ασφάλιση σε μη αστικά κέντρα που βρίσκεται συνήθως σε μικρότερο στην Ελλάδα.

Καμένα αυτοκίνητα

Χαμηλό ποσοστό ασφαλισμένων

Όσο αφορά στις ζημιές που έχουν υποστεί τα οχήματα των κατοίκων είναι πολύ μεγάλες και τις περισσότερες φορές η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Υπολογίζεται πως περισσότερα από 500 αυτοκίνητα έχουν υποστεί ζημιές από την καταστροφική φωτιά. Το ποσοστό από αυτά που ήταν ασφαλισμένα για πυρκαγιά είναι πολύ χαμηλό και μεταφράζεται σε μονοψήφιο νούμερο. Στο σύνολο των ασφαλισμένων οχημάτων στην Ελλάδα και σύμφωνα με στοιχεία, μόνο το 10%  των ιδιοκτητών έχει ασφαλίσει το όχημά του για φωτιά. Ξεκάθαρα πρόκειται για ένα πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό για την Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια και ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο ο αριθμός των πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος.

Μόλις το 10% των οχημάτων στην Ελλάδα έχουν κάλυψη πυρός

Γιατί όμως οι ιδιοκτήτες δεν ασφαλίζονται;  Αυτό ισχύει για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το οικονομικό κομμάτι και ο δεύτερος από άγνοια καθώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορεί να φανταστεί πως το όχημά της μπορεί να πάρει φωτιά και να καταστραφεί, από πυρκαγιά, μηχανική βλάβη, τρομοκρατική επίθεση κ.λπ.

Πόσα χρήματα κοστίζει παραπάνω;

Είναι όμως το κόστος τόσο μεγάλο που να είναι και απαγορευτικό; Η ασφάλεια πυρός/κλοπής, που συνήθως πάνε μαζί για ένα αυτοκίνητο ηλικίας 10 ετών είναι συνήθως 30-40% ακριβότερη από ένα βασικό πακέτο κάλυψης. Για παράδειγμα, ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο με κινητήρα 1.200 – 1.400 κ.εκ. του 2011 το οποίο κυκλοφορεί στην Αττική επιβαρύνεται με ασφαλιστική κάλυψη ανά έτος με 112 ευρώ. Αν ο ιδιοκτήτης του το ασφαλίσει και για πυρός/κλοπή τότε το ποσό ανεβαίνει στα 163 ευρώ το έτος.

Με 50-100 ευρώ το χρόνο κοιμάσαι ήρεμος… 

Το ποσό των 51 ευρώ ανά έτος, δεν είναι τόσο υψηλό που να είναι και αποτρεπτικό. Το σίγουρο είναι πως με τα 4 ευρώ και… κάτι το μήνα, έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, είτε ξυπνήσεις και δεν το βρεις παρκαρισμένο είτε το έχεις αφήσει σε κάποιο σημείο που μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και φωτιά. Σίγουρα πάντως το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες να σκεφτείς είναι να μην το… βρεις ή να το βρεις καμένο. Όμως και σε αυτές τις
ακραίες περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να έχει το κεφάλι σου ήσυχο και να μην έχεις το
άγχος μην πέσεις θύμα κλεφτών ή και φυσικών καταστροφών…

Θλιμμένος οδηγός αυτοκινήτου

Ωστόσο στην περίπτωση που ο καθένας από εμάς προχωρήσει σε κάλυψη φωτιάς θα πρέπει και για να μην βρεθεί προ εκπλήξεως και μάλιστα «κατόπιν εορτής», να ελέγξει και τους περιορισμούς που υπάρχουν. Η κάθε ασφαλιστική εταιρεία καλύπτει συγκεκριμένες περιπτώσεις και αρκετές είναι αυτές που διαχωρίζουν την πυρκαγιά, θεωρώντας διαφορετική τη φωτιά από φυσική καταστροφή, από μηχανική βλάβη, από τρομοκρατική επίθεση κ.ο.κ. Η απάντηση βρίσκεται στους όρους του συμβολαίου που θα πρέπει πάντα να διαβάζουμε πριν υπογράψουμε και συμφωνήσουμε.

Η ασφάλεια είναι κάτι που μας καλύπτει ό,τι και να γίνει. Μας αποβάλλει το άγχος και είναι σίγουρο πως θα μας ανακουφίσει ακόμα και όταν η ζημιά που έχουμε υποστεί είναι πολύ μεγάλη…

* Τα στοιχεία που αναφέρουμε προέρχονται από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό πάροχο στην
Ελλάδα