Αξίζει τελικά η TFT οθόνη στη μοτοσυκλέτα;

Αξίζει τελικά η TFT οθόνη στη μοτοσυκλέτα;

Η είσοδος των TFT οθονών, αποτελεί ένα τεχνολογικό άλμα των μοτοσυκλετών, όμως τελικά πόσο βοηθά στην πράξη;

Βλέπουμε σταδιακά πως όλο και περισσότερες εταιρείες τις υιοθετούν στα διάφορα μοντέλα μοτοσυκλέτας με τη λογική να ενσωματωθούν νέες λειτουργίες και εργαλεία στην οδήγηση τους.

Ας δούμε όμως τα υπέρ και τα κατά των TFT οθονών στις μοτοσυκλέτες

Τα πλεονεκτήματα

Το βασικότερο στοιχείο μιας TFT οθόνης στη μοτοσυκλέτα είναι η λειτουργικότητα που προσφέρει. Η οδηγική εμπειρία της μοτοσυκλέτας αποκτά εντελώς νέα διάσταση, καθώς ο αναβάτης έχει πρόσβαση σε νέα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές που τον υποβοηθούν.

Εκτός από την λειτουργικότητα, η TFT οθόνη αντικαθιστά το κινητό τηλέφωνο και δίνει μεγαλύτερη ικανότητα χειρισμού των τηλεφωνικών κλήσεων και της ψυχαγωγίας.

Επιπλέον η TFT οθόνη, αντικαθιστώντας το καντράν, προσφέρει την εξατομίκευση των δεικτών που χρειάζεται ο αναβάτης. Πέρα από την αυτονομία και τα χιλιόμετρα μπορεί να εισάγει νέες παραμέτρους για να παρακολουθεί τις επιδόσεις και την πορεία της μοτοσυκλέτας.

Με άλλα λόγια η TFT οθόνη αναβαθμίζει και διευκολύνει την εμπειρία οδήγησης της μοτοσυκλέτας και παρέχει συνεχώς νέες δυνατότητες με τη διασύνδεση άλλων συσκευών.

Τα μειονεκτήματα

Το πρώτο και βασικότερο είναι το κόστος αγοράς και αντικατάστασης της TFT οθόνης. Ως ηλεκτρονικός εξοπλισμός το κόστος του καθορίζεται από την ποιότητα, την αντοχή και τις επιδόσεις του.

Η ποιότητα της TFT οθόνης πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα, καθώς θα καθορίσει τον χρόνο ζωής μιας και η μοτοσυκλέτα είναι εκτεθειμένη στο εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως όσα προστατευτικά και αν της βάλουμε, ο ήλιος, το νερό και οι θερμοκρασίες θα την φθείρουν σύντομα.

Το κόστος επισκευής ή αντικατάστασης μίας TFT οθόνης δεν είναι μικρό και πρέπει να το συνυπολογίζεις.

Το δεύτερο μειονέκτημα είναι ο περιορισμένος χρόνος ζωής. Τα «έξυπνα» ηλεκτρονικά στοιχεία όπως τα κινητά, δεν έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής μόνο λόγω της ευαισθησίας τους, αλλά και λόγω των λειτουργικών και των δυνατοτήτων τους.

Σίγουρα η TFT οθόνη δεν θα καταγράφει τις ίδιες επιδόσεις μέσα σε 4-5 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως ο πρακτικός χρόνος ζωής της είναι πολύ περιορισμένος και σπάνια θα υπερβεί την δεκαετία. Όμως τη μοτοσυκλέτα σου έχεις σκοπό να την κρατήσεις για πολλά παραπάνω χρόνια.

Τελικά τι να κάνω;

Αυτό που θα σου προτείνουμε είναι να βάλεις τα υπέρ και τα κατά κάτω και να δεις αν πραγματικά χρειάζεσαι μία TFT οθόνη.

Εάν είσαι ένας επαγγελματίας που κάνει συνεχόμενες διαδρομές με τη μοτοσυκλέτα και θέλει εύκολη πρόσβαση στους χάρτες, μιλά αρκετά στο τηλέφωνο και χρειάζεται διάφορες εφαρμογές τότε μην το σκεφτείς στιγμή.

Εάν όμως είσαι ένας οδηγός που δεν θέλει τίποτα από τα παραπάνω και απλά την είδε και του άρεσε ως gadget ή απλά θέλει να κάνει φιγούρα, είναι σίγουρο πως θα την βαρεθείς σύντομα, καθώς δεν είναι «παιχνίδι».