Πώς θα βάλεις αλυσίδες χιονιού και θα δαμάσεις τις βουνοκορφές

Πώς θα βάλεις αλυσίδες χιονιού και θα δαμάσεις τις βουνοκορφές

Εάν ετοιμάζεσαι για χειμερινές αποδράσεις σε κάποιο ορεινό μέρος τότε το πιο απαραίτητο αξεσουάρ είναι οι αλυσίδες χιονιού.

Όλοι τις γνωρίζουν αλλά λίγοι γνωρίζουν την «τέχνη» για τις φορέσουν γρήγορα και εύκολα, όμως έφτασε η στιγμή για να γίνεις κι εσύ «μάστορας» στην εφαρμογή αλλά και την αγορά τους.

Για δες τα παρακάτω tips:

1. Πώς αγοράζεις αλυσίδες χιονιού;

Αρχικά συμβουλεύεσαι πάντα το βιβλίο του κατασκευαστή για να επιλέξεις αλυσίδες χιονιού που ταιριάζουν ακριβώς στις διαστάσεις των ελαστικών σου. Οι αποκλίσεις πέραν του ότι θα σου προκαλέσουν ζημιά στους τροχούς, θα κάνουν την οδήγηση στο χιόνι επικίνδυνη, ενώ μπορεί να φθείρουν και τα ελαστικά.

2. 4X4=2

Εάν έχεις όχημα με τετρακίνηση, το γνωστό 4×4 τότε θα ήταν καλό να προμηθευτείς 2 ζευγάρια αλυσίδες χιονιού. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις περισσότερη ευστάθεια και καλύτερο χειρισμό ακόμα και στην πιο δύσκολη διαδρομή. Για όχημα με κίνηση μόνο στη μία πλευρά αρκεί το ένα ζευγάρι.

3. Πάμε για εφαρμογή!

Αρχικά ευθυγραμμίζεις τους τροχούς του αυτοκινήτου. Στη συνέχεια απλώνεις τις αλυσίδες χιονιού με το συρματόσχοινο στην εσωτερική πλευρά των τροχών. Τεντώνεις σταδιακά τις άκρες και αρχίζεις να τυλίγεις αρκετά σφιχτά την εσωτερική πλευρά των τροχών. Στη συνέχεια, ενώνεις τα σημεία επαφής για να κουμπώσουν οι αλυσίδες χιονιού και φέρνεις το υπόλοιπο τμήμα τους στην εξωτερική πλευρά. Για να ολοκληρώσεις τη διαδικασία περνάς την κάθε άκρη της αλυσίδας χιονιού στην απέναντι πλευρά και τεντώνεις για να κλειδώσει. Αυτό ήταν!

4. Δοκίμασέ τες!

Για να σιγουρευτείς πως έβαλες σωστά τις αλυσίδες χιονιού, διάνυσε μία μικρή απόσταση ώστε να εξοικειωθείς και να δεις εάν χαλαρώνουν. Εάν όχι τότε τα κατάφερες!

5. Μερικά μυστικά

Προτίμησε αλυσίδες χιονιού που τοποθετούνται εύκολα και κάνε μόνος σου μία δοκιμαστική εφαρμογή ή ζήτα στο κατάστημα να σου κάνει μία επίδειξη. Επιπλέον διάβασε το βιβλιάριο του κατασκευαστή για τη σωστή συντήρηση και εφαρμογή τους. Φόρεσε γάντια για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία και προμηθεύσου με φακό εάν χρειαστεί να βάλεις τις αλυσίδες χιονιού βραδινή ώρα.

6. Τι δεν πρέπει να κάνεις ΠΟΤΕ

Δεν χρησιμοποιείς τις αλυσίδες χιονιού σε καθαρό έδαφος ή άσφαλτο γιατί θα φθαρούν και θα καταστρέψουν περαιτέρω τα ελαστικά σου.