όρια ταχύτητας

Ανακαλύφθηκε ο λόγος που οι οδηγοί ξεπερνούν το όριο ταχύτητας

Μία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται να ρίξει φως στα αίτια που οι οδηγοί ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας.

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν οδηγοί που συστηματικά ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας. Μάλιστα το ποσοστό πάνω του 80% των ερωτηθέντων οδηγών αναγνωρίζουν πως η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας είναι παράγοντας που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην πρόκληση ατυχημάτων.

Την ίδια στιγμή αρκετοί οδηγοί ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας εσκεμμένα ή άθελα τους, ενώ γνωρίζουν το πόσο επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά είναι.

Οι παράγοντες που προκαλούν την ταχύτητα

Η επιλογή ταχύτητας για μία διαδρομή δεν είναι κάτι που είναι πάντα συνειδητή επιλογή, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κάποιοι οδηγοί όντως το κάνουν από επιλογή, όμως κάποιοι άλλοι απλά βρίσκονται είτε σε μία συναισθηματική κατάσταση όπως κούραση, βαρεμάρα ή ενθουσιασμό από την αύξηση της ταχύτητας, είτε σε μία φυσική κατάσταση όπως όταν συμβάλει το αίσθημα πείνας και η κούραση, οπότε είναι ένας τρόπος για να φτάσουν γρηγορότερα στον προορισμό τους.

Με άλλα λόγια οι οδηγοί που ξεπερνούν το όριο ταχύτητας τις περισσότερες φορές προσπαθούν να ξεπεράσουν μία δυσάρεστη κατάσταση, πέρα του 10% που προσλαμβάνει την γρήγορη οδήγηση ως ένα μέσο διασκέδασης.

Το προφίλ του γρήγορου οδηγού

Η έρευνα εστιάζει και στο προφίλ του οδηγού που ξεπερνά τα όρια ταχύτητας. Τα δεδομένα έδειξαν πως πιο «επιθετικοί οδηγοί» είναι οι νέοι άντρες που καλούνται να οδηγήσουν στο πλαίσιο της εργασίας τους.

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει τα χαρακτηριστικά που την κάνουν να οδηγεί γρηγορότερα από κάθε άλλη. Έτσι αποδεικνύεται πως οι παράγοντες του φύλου, της ηλικίας και της εργασίας σχετίζονται άμεσα με την επιλογή υπέρβασης των ορίων ταχύτητας.

Πότε υποτιμάται η υπέρβαση της ταχύτητας

Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται πως υπάρχουν κάποιοι ακόμα παράγοντες που κάνουν έναν οδηγό να ξεπεράσει τα όρια ταχύτητας λόγω υποτίμησης της. Αυτοί είναι η περίπτωση πολύωρης διαδρομής σε ήδη υψηλή ταχύτητα, η ανάγκη εισόδου σε παράδρομο μετά από πολύωρη διαδρομή με μεγάλη ταχύτητα και η έλλειψη σήμανσης  που δημιουργεί την αίσθηση του περιφερειακού δρόμου.

Τέλος υπάρχουν κάποια ακόμα χαρακτηριστικά που βοηθούν τους οδηγούς να ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας και είναι η ενίσχυση των κινητήρων, η αύξηση της άνεσης στην καμπίνα και η επικράτηση των SUV που λόγω ύψους δεν γίνεται τόσο αντιληπτή η πραγματική ταχύτητα από τον ίδιο τον οδηγό.