Όλα όσα θα ήθελες να μάθεις για την ανακύκλωση των παλιών αυτοκινήτων

Όλα όσα θα ήθελες να μάθεις για την ανακύκλωση των παλιών αυτοκινήτων

Έχεις σκεφτεί με τι τρόπο ανακυκλώνεται ένα αυτοκίνητο αλλά και το πόσο βοηθά το περιβάλλον η συγκεκριμένη ενέργεια;

Η ανακύκλωση πρώτων υλών και η επαναχρησιμοποίηση τμημάτων είναι ένα παγκόσμιο trend που βοηθά τον πλανήτη και εξοικονομεί μεγάλα ποσά ενέργειας.

Πλέον, σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν τη δυνατότητα απόσυρσης ενός παλιού αυτοκινήτου και την έκπτωση σε ένα νέο, όμως τι γίνεται με όλα αυτά τα οχήματα που αποσύρονται;

Ο πλανήτης έχει περιορισμένους πόρους και θα πρέπει να τους διαχειριζόμαστε συνετά με σκοπό να τους κρατήσουμε. Όταν ανακυκλώνεται ένα αυτοκίνητο πέρα από το μέταλλο που εξοικονομείται και αξιοποιείται για την κατασκευή είτε νέων οχημάτων είτε άλλων συσκευών, το περιβάλλον δεν επιβαρύνεται με τα τοξικά μέρη του. Για παράδειγμα, ένα μέσο όχημα παράγει περίπου 10 κιλά ορυκτέλαια, 3 κιλά οξέα μπαταρίας, 7 κιλά μόλυβδου, 40 κιλά εύφλεκτων ελαστικών μερών, 1 κιλό αμίαντου που είναι εξαιρετικά τοξικός και αρκετές άλλες επιβλαβείς ουσίες.

Εάν και δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να θέτει την ανακύκλωση αυτοκινήτων ως υποχρεωτική, καλό θα ήταν κάθε οδηγός να σκεφτεί λίγο παραπάνω το περιβάλλον και να πράξει το σωστό καθώς είναι θέμα παιδείας. Επιπλέον τα κίνητρα για την ανακύκλωση είναι αρκετά και εν τέλει ακόμα και αν δεν πιστεύει σε αυτή, ο κάθε οδηγός μπορεί να επωφεληθεί κάνοντας παράλληλα και μια καλή ενέργεια για τον πλανήτη.

Στην περίπτωση που κάποιος δεν θέλει να προβεί σε μια νέα αγορά οχήματος, αλλά θέλει απλά να δώσει το όχημα του, μπορεί να απευθυνθεί σε κάποια εταιρεία που αναλαμβάνει την ανακύκλωση οχημάτων και να προχωρήσει μέσω αυτής.

Με αυτό τον τρόπο πέρα από το περιβάλλον ο ιδιοκτήτης του οχήματος βοηθά στο να μειωθούν τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που βρίσκονται στους δημόσιους χώρους και καταλαμβάνουν χώρο, ενώ σταδιακά μολύνουν το περιβάλλον, καθώς δεν έχουν περάσει από τη σωστή επεξεργασία εξουδετέρωσης των τοξικών υλικών που προσφέρει η ανακύκλωση αυτοκινήτων.

Για την διαδικασία της ανακύκλωσης ενός παλιού αυτοκινήτου το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να έρθετε σε επαφή με τον απαραίτητο φορέα ή την εταιρεία που προσφέρει το πρόγραμμα απόσυρσης οι οποίοι θα σας ενημερώσουν για το ποια πιστοποιητικά χρειάζονται για να προχωρήσει η διαδικασία.