Αγορά αυτοκινήτου

Αντικατάσταση αυτοκινήτου: Τα 6+1 σημάδια που δείχνουν πως έφτασε η στιγμή να πάρεις νέο

Πώς θα προβείς σε αντικατάσταση αυτοκινήτου όταν δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης; Μην περιμένεις για να σε αφήσει ξανά. Τα επτά σημάδια που δείχνουν απόσυρση.

Πολλοί από εμάς νιώθουμε ιδιαίτερη σύνδεση με τα οχήματα μας, όσο παλιά και αν είναι. Φτάνει όμως κάποια στιγμή που αυτός ο δεσμός πρέπει να κοπεί γιατί πλέον δεν είναι λειτουργικός και κοστίζει ακριβά.

Δεν υπάρχει κάποιος δείκτης που να υποδεικνύει την αντικατάσταση αυτοκινήτου, όμως τα επτά παρακάτω πράγματα σου λένε πότε πρέπει να πάρεις την απόφαση.

Βλάβες υψηλού κόστους

Όταν ένα αυτοκίνητο ξεκινήσει να έχει συχνές βλάβες που κοστίζουν ακριβά, τότε αυτό δείχνει «γήρανση». Σε κάποια οχήματα μπορεί να έρθει από τον χρόνο, ενώ σε άλλα από την φθορά των χιλιομέτρων. Σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να κοιτάζει για προγράμματα ανακύκλωσης αυτοκινήτου και όχι ανταλλακτικά και μάστορες.

Υψηλή κατανάλωση καυσίμων

Τα παλιά αυτοκίνητα, ακόμη και μετά από πολλά services έχουν υψηλότερη κατανάλωση. Αυτό είναι ένα σημάδι όχι μόνο του χρόνου ή κάποιου ελαττωματικού εξαρτήματος που δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, αλλά και της περασμένης τεχνολογίας.

Πεσμένη εμπορική αξία

Μερικοί οδηγοί που έχουν προγραμματίσει να πάρουν άλλο όχημα, ίσως εκπλαγούν όταν διαπιστώσουν πως το όχημα τους πλέον έχει απαξιωθεί στην αγορά μεταχειρισμένων. Η μεταπωλητική αξία είναι το «κλειδί» για να κερδίσεις κάποια χρήματα από την αλλαγή οχήματος, οπότε θα πρέπει να γίνεται σχετικά νωρίς.

Περιορισμοί κίνησης

Κάποιες κατηγορίες αυτοκινήτων αποσύρονται ή αδυνατούν να κυκλοφορήσουν σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω της τεχνολογίας και των ρύπων τους όπως ο δακτύλιος. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να μη σκεφτεί ατομικά, αλλά να δει το περιβαλλοντικό όφελος και να υιοθετήσει την καινοτομία.

Ασφάλεια

Όσο πιο σύγχρονο ένα αυτοκίνητο, τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια προσφέρει στους επιβάτες του. Δεν έχει να κάνει μόνο με την ενσωμάτωση διάφορων τεχνολογιών, αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων παθητικής άμυνας. Ένα παλιό αυτοκίνητο μπορεί να είναι γερή κατασκευή, όμως δεν εγγυάται πως η καμπίνα θα μείνει ανέπαφη σε ένα ατύχημα.

Ευχρηστία

Η τεχνολογία κάνει την ζωή μας ευκολότερη. Στα νέα αυτοκίνητα είναι ενσωματωμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, κάμερες και πολλά άλλα. Έτσι οι διαδρομές γίνονται πιο εύκολες και πιο ξεκούραστες. Κάποια παλιά αυτοκίνητα δεν έχουν καν υδραυλικό τιμόνι.

Διαφορετικές ανάγκες

Καθώς ο χρόνος περνάει, αλλάζουν οι ανάγκες μας. Ένας γάμος και ένα παιδί ή ένα διαζύγιο αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε ένα αυτοκίνητο. Η ίδρυση μίας επιχείρησης απαιτεί περισσότερου χώρους, ενώ η έναρξη ενός sport όπως η πεζοπορία επιβάλει ένα off-road. Τελικά σε καλύπτει ακόμη το παλιό αυτοκίνητο σου;