Μάθετε τα πάντα για την απόσυρση αυτοκινήτου και τι όφελος θα έχετε για το κάθε όχημα

Μάθετε τα πάντα για την απόσυρση αυτοκινήτου και τι όφελος θα έχετε για το κάθε όχημα

Μέχρι το τέλος Ιουνίου παρατείνεται το πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτου από το υπουργείο Οικονομικών με σχετική τροπολογία που έχει ετοιμαστεί και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στην Βουλή.

Αυτή η παράταση θα έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του έτους, με σκοπό τη δυνατότητα να καλυφτούν όσα οχήματα είχαν αποσυρθεί κατά τη διάρκεια του διαστήματος που το πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτου δεν ήταν ενεργό.

Στην παρούσα φάση το μέτρο απόσυρσης αυτοκινήτου αφορά αποκλειστικά τα οχήματα με πρώτη ταξινόμηση έως και την 31η Δεκεμβρίου 2001. Επιπλέον, πηγές αναφέρουν πως υπάρχει το ενδεχόμενο το πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτου να επεκταθεί και να καλύψει και νεότερα οχήματα, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα με πρώτη ταξινόμηση το 2002.

Το μέτρο απόσυρσης αυτοκινήτου φαίνεται πως έχει πετύχει στην Ελλάδα καθώς με δημοσιευμένα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, από τον Φεβρουάριο του 2010 έως και τα τέλη του 2015, τα οχήματα που αποσύρθηκαν έφτασαν τα 450.000. Η πλειοψηφία των αποσυρμένων οχημάτων ήταν επιβατικά, αποδεικνύοντας πως το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτου είναι πετυχημένο για τον μέσο πολίτη.

Το όφελος που κέρδισε ο κάθε ιδιοκτήτης από την απόσυρση ήταν εξαιρετικά μεγάλο, καθώς κέρδισε έκπτωση από 50% έως και 100% από το τέλος ταξινόμησης ενός καινούργιου οχήματος με βάση τον κυβισμό.

Έτσι, όσοι οδηγοί θελήσουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτου που έχει πρώτη ταξινόμηση έως και την 31η Δεκεμβρίου 2001, θα λάβουν τα παρακάτω ποσά με βάση τον κυβισμό:

-Έως 300 ευρώ, για την απόκτηση αυτοκινήτου μέχρι 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέας αξίας έως 6.000 ευρώ.

-Έως 960 ευρώ, για την απόκτηση αυτοκινήτου από 901 μέχρι 1.400 κυβικά και φορολογητέας αξίας έως και 8.000 ευρώ.

-Έως 1.430 ευρώ, για την απόκτηση αυτοκινήτου από 1.401 μέχρι και 1.600 κυβικά εκατοστά και φορολογητέας αξίας μέχρι 11.000 ευρώ.

-Έως και 2.800 ευρώ για την αγορά αυτοκινήτων από 1.601 μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και φορολογητέας αξίας μέχρι 14.000 ευρώ.

Θυμίζουμε πως η απόσυρση αυτοκινήτου αποτελεί ένα εξαιρετικό οικονομικό κίνητρο για κάθε οδηγό που θέλει να πάρει ένα νέο και σύγχρονης τεχνολογίας αυτοκίνητο. Πέρα όμως από το κοινωνικό κίνητρο του μέτρου, υπάρχουν και μεγάλα οφέλη για το περιβάλλον καθώς σταδιακά μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και των λοιπών ρύπων.