Ασφάλεια ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου

Γιατί η ασφάλεια είναι το σημαντικότερο σημείο στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Αν και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα είναι η καλύτερη λύση για ταξίδια ή ειδικές περιστάσεις, η ασφάλεια τους είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που αν δεν γίνει σωστά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να μας κοστίσει ακριβά. Η κάθε εταιρεία ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων περιλαμβάνει διαφορετικούς όρους και αυτό δημιουργεί μια σύγχυση στον ενοικιαστή. Ας δούμε τα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή πριν την ενοικίαση κάθε οχήματος.

1. Όριο ηλικίας

Αυτό ισχύει για τους νέους οδηγούς. Οι περισσότερες εταιρείες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων θέτουν ένα όριο ηλικίας για τους νέους οδηγούς και τις κατηγορίες αυτοκινήτων. Οι οδηγοί άνω των 25 ετών με δίπλωμα που το έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια έχουν πρόσβαση σε όλα τα οχήματα. Από εκεί και πέρα ανάλογα την πολιτική της κάθε εταιρείας κάποιος έως 21 ετών μπορεί να νοικιάσει ένα όχημα με την προϋπόθεση πως έχει άδεια οδήγησης πάνω από 1 έτος. Φυσικά η ηλικία επηρεάζει και το κόστος των ασφάλιστρων.

2. Βασικές καλύψεις

Πρέπει να ξέρετε πως κάθε εταιρεία ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων είναι υποχρεωμένη από τον νόμο να σας παρέχει ένα βασικό ασφαλιστικό συμβόλαιο με κάλυψη αστικής ευθύνης, το οποίο είναι ενσωματωμένο στην τιμή του ενοικιαζόμενου. Από εκεί και πέρα η κάθε εταιρεία μπορεί να παρέχει στο «βασικό» πακέτο και κάποια επιπλέον πράγματα.

3. Επιπλέον καλύψεις

Καθώς νοικιάζετε ένα όχημα του οποίου δεν γνωρίζετε την κατάσταση, έχετε το δικαίωμα να προσθέσετε επιπλέον ασφαλιστικές καλύψεις, φυσικά όμως με επιπλέον κόστος. Αν και φαίνεται δαπανηρό πρέπει να ξέρετε πως είναι το σημαντικότερο κομμάτι για να αποφύγετε τυχόν παγίδες υπερχρεώσεων από την εταιρεία σε περίπτωση βλάβης του οχήματος. Μερικές από τις έξτρα καλύψεις είναι η απαλλαγή από «ίδιες ζημιές», όπου σας  απαλλάσσει κατά ένα ποσοστό ευθύνης σε τυχόν ατύχημα, η «πλήρης απαλλαγή ιδίων ζημιών», «απαλλαγή κλοπής» και η «προσωπική κάλυψη ατυχημάτων».

4. Η παγίδα

Η παγίδα όμως στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα είναι πως οι παραπάνω καλύψεις δεν περιλαμβάνουν ζημιές στα ελαστικά, στο κάτω μέρος των τροχών και σε ζημιές από τυχόν κακή χρήση. Έτσι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο κομμάτι του τι υπογράφετε και πόσο θα πρέπει να πληρώσετε ως αποζημίωση σε περίπτωση βλάβης. Το σημαντικότερο είναι αφού έχετε μελετήσει το συμβόλαιο καλά να κάνετε έναν ενδελεχή έλεγχο στο όχημα και να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται καθώς ένα «κουρασμένο» αυτοκίνητο με πολλά χιλιόμετρα είναι πολύ πιθανό να μην έχει συντηρηθεί σωστά και με την πρώτη ευκαιρία να βγάλει μια βλάβη την οποία θα πρέπει να πληρώσετε εσείς.