Πώς να οδηγήσεις με ασφάλεια στο χιόνι σαν επαγγελματίας οδηγός

Πώς να οδηγήσεις με ασφάλεια στο χιόνι σαν επαγγελματίας οδηγός

Μέρος της δουλειάς του επαγγελματία οδηγού είναι να κάνει δύσκολες και επικίνδυνες διαδρομές, όπως για παράδειγμα να οδηγεί με χιόνι.

Για να μην κινδυνεύσεις λοιπόν ούτε λεπτό, διάβασε τον παρακάτω οδηγό και εκτέλεσε κάθε δρομολόγιο με ασφάλεια και σιγουριά όπως θα ήθελε κάθε επαγγελματίας οδηγός:

1. Ζέστανε το όχημά σου

Ο επαγγελματίας οδηγός δεν δουλεύει μόνος του. Αντιθέτως βασίζεται στο όχημά του και οφείλει να το φροντίζει. Έτσι, όταν υπάρχει χιόνι βάλε μπροστά και περίμενε μέχρι η μηχανή να «σηκώσει» θερμοκρασία. Με αυτόν τον τρόπο θα προφυλάξεις τη μηχανή σου από το κρύο και θα έχεις την απαραίτητη θέρμανση στην καμπίνα.

2. Χρησιμοποίησε τον κλιματισμό

Τα πολλά ρούχα μερικές φορές δεν βοηθούν στην οδήγηση. Ο επαγγελματίας οδηγός θα πρέπει λοιπόν να είναι άνετος και σε ιδανικές συνθήκες για να αποδίδει το μέγιστο σε κάθε διαδρομή. Μην φορέσεις πολύ χοντρά ρούχα, χρησιμοποίησε με σύνεση τον κλιματισμό και απόφυγε το τσιγάρο εντός της καμπίνας.

3. Οδήγησε απαλά

Θα πρέπει να το ξέρεις πρώτος, σαν επαγγελματίας οδηγός, πως ο δρόμος θέλει ομαλές και αρμονικές κινήσεις. Ειδικά όταν υπάρχει χιόνι, τότε επιβάλλεται το στυλ οδήγησής σου να είναι ήρεμο. Δεν πρέπει λοιπόν να κάνεις προσπεράσεις, αλλά ούτε και να φρενάρεις απότομα όσο και να βιάζεσαι γιατί ο δρόμος γλιστρά και θα χάσεις τον έλεγχο του οχήματός σου.

4. Απόφυγε τα βραδινά δρομολόγια

Το βασικότερο στην οδήγηση είναι η ορατότητα. Εάν εκτελείς βραδινό δρομολόγιο και χιονίζει παράλληλα, θα πρέπει να σταματήσεις. Επικοινώνησε με την εταιρεία και ενημέρωσε για την κατάσταση εάν είσαι στην επαρχία με κάποιο φορτηγό. Εάν οδηγείς ταξί προτίμησε εκείνη τη μέρα την ασφάλειά σου και ξεκίνα τη δουλειά λίγο αργότερα.

5. Μην πάρεις παρακάμψεις

Εάν χιονίζει προτίμησε μεγάλους δρόμους στους οποίους το πιθανότερο είναι να ρίχνουν αλάτι.  Σαν επαγγελματίας οδηγός επίλεξε να επανασχεδιάσεις τη διαδρομή σου και να κάνεις το ασφαλέστερο δρομολόγιο μέσα από καλά φωτιζόμενους δρόμους που θα τους καθαρίζουν μηχανήματα.

6. Φρόντισε τον εαυτό σου

Φάε καλά και πιες αρκετά ζεστά ροφήματα. Μην το παρακάνεις με την καφεΐνη. Να θυμάσαι πως το μεγαλύτερο εργαλείο στη δουλειά αυτή είναι η ικανότητά σου να οδηγείς και να μένεις συγκεντρωμένος. Όσο περισσότερο φροντίζεις τον εαυτό σου, τόσο ασφαλέστερη θα είναι και η κάθε διαδρομή όσο χιόνι και να ρίχνει!