Πώς να οδηγήσεις με ασφάλεια στο χιόνι

Πώς να οδηγήσεις με ασφάλεια στο χιόνι

Μία εκδρομή σε κάποιο χιονισμένο σημείο είναι από τα must του χειμώνα, όμως πώς μπορείς να οδηγήσεις με ασφάλεια στο χιόνι; Ο παγετός, οι έντονες χιονοπτώσεις καθώς και η διαδρομή απλό αφράτο χιόνι χρειάζονται εμπειρία ή γνώσεις χειρισμού ως καταστάσεις.

Για να οδηγήσεις με ασφάλεια στο χιόνι κι εσύ λοιπόν, δες τι πρέπει να κάνεις:

1. Οδήγησε μόνο με απόλυτη ορατότητα

Το σημαντικότερο πράγμα για να οδηγήσεις με ασφάλεια στο χιόνι, αλλά και σε κάθε άλλη κατάσταση, είναι να έχεις ορατότητα. Απόφυγε να οδηγήσεις εάν γνωρίζεις πως ο καιρός θα επιδεινωθεί ή αν βλέπεις πως το χιόνι πέφτει γρήγορα. Δεν θες να αποκλειστείς, αλλά ούτε και να τρακάρεις.

2. Μην οδηγήσεις εάν υπάρχει παγετός

Για να οδηγήσεις με ασφάλεια στο χιόνι υπάρχουν οι αλυσίδες χιονιού. Για τον παγετό όμως δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από το ζεστό σου σπίτι. Αν και δεν είναι μακράς διάρκειας στην Ελλάδα, ο παγετός αποτελεί ένας από τους πιο ύπουλους εχθρούς που θα συναντήσεις ποτές ως οδηγός. Επίλεξε να αναβάλεις το ταξίδι σου μέχρι να λιώσει.

3. Σχεδίασε τη διαδρομή σου

Εάν ετοιμάζεσαι για ταξίδι, για να οδηγήσεις με ασφάλεια στο χιόνι, σχεδίασε μία διαδρομή που συμπεριλαμβάνει κύριες οδικές αρτηρίες. Απόφυγε τις παρακάμψεις και διαδρομές με πολλές στροφές, όπως και την οδήγηση το βράδυ.

4. Κράτα αποστάσεις

Θυμήσου ότι για να οδηγήσεις με ασφάλεια στο χιόνι θα πρέπει να διατηρείς μεγάλες αποστάσεις από τους μπροστινούς οδηγούς και να έχεις χαμηλή ταχύτητα. Ο δρόμος γλιστράει αρκετά και κάθε σου κίνηση χρειάζεται μεγαλύτερο συντονισμό.

5. Κάνε απαλές κινήσεις

Προσπάθησε να μην ξεκινήσεις απότομα την παγωμένη μηχανή του αυτοκινήτου σου για να μην σπάσεις κάποιο εξάρτημα. Ως προς την πορεία για να οδηγήσεις με ασφάλεια στο χιόνι θα πρέπει να αποφύγεις τις απότομες κινήσεις του τιμονιού και τα απότομα φρεναρίσματα.

6. Ξεκίνα διαφορετικά

Εάν το όχημά σου δεν έχει ενσωματωμένο πρόγραμμα για το χιόνι, τότε επίλεξε να ξεκινάς με δευτέρα αντί πρώτης ταχύτητας, ώστε να αποφεύγεις τα σπινιαρίσματα.

7. Προσοχή στις κατηφόρες

Για να οδηγήσεις με ασφάλεια στο χιόνι θα πρέπει να κατεβαίνεις τις κατηφόρες με τη χαμηλότερη δυνατή σχέση ταχύτητας, ακόμα και με πρώτη εάν είναι απότομη. Απόφυγε τις αλλαγές για να μην γλιστρήσει το όχημα.

8. Εξοπλισμός

Δεν ξεχνάμε ποτέ τις αλυσίδες χιονιού, εάν δεν έχουμε χειμερινά λάστιχα, ξηρά τροφή και νερό, χοντρά ρούχα, γάντια, φακό για τις βραδινές ώρες. Ακόμη, έχουμε φροντίσει μηχανικά το όχημά μας να έχει γεμάτο δοχείο νερού και αρκετό αντιψυκτικό.