Αστυνομικός έλεγχος: Τι χαρτιά πρέπει να έχεις μαζί σου

Ο αστυνομικός έλεγχος είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, ειδικά στην επαρχεία και τα νησιά. Για να μην βρεθείς με κλήση, φρόντισε να έχεις τα απαραίτητα έγγραφα.

Το καλοκαίρι ο αστυνομικός έλεγχος είναι πολύ συχνότερος από τον χειμώνα, στους προορισμούς που δέχονται τουρίστες. Ο λόγος είναι πως αρκετοί οδηγοί είτε οδηγούν μεθυσμένοι, είτε κάποιοι οδηγοί δεν ακολουθούν τον ΚΟΚ, είτε μπορεί να μεταφέρουν παράνομες ουσίες.

Όλα τα παραπάνω είναι λόγοι για να δεχτείς έναν τυχαίο αστυνομικό έλεγχο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχεις μαζί σου μία σειρά από έγγραφα.

Δίπλωμα οδήγησης

Η άδεια οδήγησης είναι το πρώτο που θα σου ζητηθεί κατά τον αστυνομικό έλεγχο. Είναι ισοδύναμη με την ταυτότητα και μέσω αυτής θα γίνει η ταυτοποίηση σου. Θα πρέπει να την έχεις πάντα στο πορτοφόλι σου ή μέσα στο αυτοκίνητο.

Άδεια κυκλοφορίας οχήματος

Η άδεια κυκλοφορίας οχήματος είναι ουσιαστικά το έγγραφο που δίνει όλες τις πληροφορίες για το όχημα σου. Θα πρέπει να είναι όλα σωστά γραμμένα, ενώ εάν έχεις κάνει κάποια μετατροπή στον κυβισμό της μηχανής θα πρέπει να αναγράφεται. Επιπλέον αν έχεις ρυμουλκούμενο όχημα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία θα πρέπει να φέρει άδεια κυκλοφορίας και πινακίδα και θα πρέπει να τα προσάψεις και αυτά κατά τον αστυνομικό έλεγχο.

ΚΤΕΟ

Πρόκειται για το αποδεικτικό πως το όχημα σου πληροί όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και έχει πιστοποίηση για την κυκλοφορία στο δρόμο. Είναι σημαντικό να είναι θεωρημένο, καθώς ο αστυνομικός έλεγχος μπορεί πολύ εύκολα να σου κόψει κλήση γι’ αυτό.

Ασφαλιστήριο

Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι από τα απαραίτητα για έναν οδηγό. Κατά τον αστυνομικό έλεγχο θα σου ζητηθεί η έντυπη μορφή της. Αν και τυπικά ισχύει και η ψηφιακοί, έχουν υπάρξει περιπτώσεις αστυνομικών στην επαρχεία οι οποίοι δεν την έχουν δεχτεί και έγραψαν κλήση με την υπαιτιότητα του ανασφάλιστου οχήματος. Επιπλέον η έντυπη μορφή της σε βγάζει από την διαδικασία να αναζητάς Internet ή να έχεις το άγχος της μπαταρίας στο κινητό σου για να την δείξεις.

Ταυτότητα

Η ταυτότητα είναι και αυτή ένα έγγραφο που ζητείται κατά τον αστυνομικό έλεγχο για την ταυτοποίηση σου. Να την έχεις πάντα μαζί σου, καθώς ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να την έχει πάνω του.