Αύξηση τιμών καυσίμων

Αύξηση των καυσίμων: Πώς φτάσαμε στη σημερινή ενεργειακή κρίση;

Η συνεχόμενη αύξηση των καυσίμων είναι συνέπεια της σύγχρονης ενεργειακής κρίσης. Οι λόγοι που φτάσαμε εδώ και η απάντηση στο πότε θα επέλθει η κανονικότητα.

Θα έχεις διαπιστώσει πως το τελευταίο διάστημα οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί απότομα σε όλα τα πρατήρια. Αιτία της γενικευμένης ακρίβειας είναι η σύγχρονη ενεργειακή κρίση που βιώνει ο πλανήτης.

Τι πραγματικά συμβαίνει;

Μέσα στο 2020 γίναμε μάρτυρες μίας θεαματικής πτώσης του πετρελαίου σε σημείο οι παραγωγοί να πληρώνουν οι ίδιοι ώστε να ξεφορτωθούν το εμπόρευμα τους καθώς τους κόστιζε όσο βρισκόταν στις αποθήκες. Αιτία ήταν η Covid-19 και το γενικό lockdown όπου έριξε τη ζήτηση του.

Με την επανέναρξη της οικονομίας, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής η εικόνα έχει αντιστραφεί. Πλέον η αύξηση των καυσίμων είναι καθημερινή μίας και η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι τεράστια, ενώ η προσφορά περιορισμένη.

Υπάρχει διέξοδος;

Σύμφωνα με μία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει ζήτηση για επιπλέον 500 εκατ. βαρέλια πετρελαίου καθημερινά, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό.

Η εκτίμηση της IEA είναι πως η αυξανόμενη ζήτηση θα διαρκέσει για όλο το 2021, ενώ μέσα στο 2022 η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα είναι η ίδια με τα προ πανδημίας επίπεδα, παρά τη στροφή προς την «πράσινη» ενέργεια.

Πόσο κοστίζει αυτό στον τελικό καταναλωτή;

Η αύξηση των ορυκτών καυσίμων κοστίζει στα νοικοκυριά επιπλέον 200 εκατ. ευρώ ανά μήνα. Βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και υγραέριο έχουν αυξηθεί από 21% έως 38%, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου έχει διπλασιαστεί από πέρσι. Για παράδειγμα, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης ανέρχεται σήμερα στο 1,72€ ανά λίτρο, ενώ πριν ένα έτος βρισκόταν στο 1,42€.

Αυτό δεν κάνει μόνο ακριβότερες τις μετακινήσεις και τη θέρμανσή μας, αλλά οδηγεί όλο το κόστος διαβίωσης και τις υπηρεσίες προς πάνω, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την τιμή των καυσίμων.

Η ιστορική εμπειρία όμως έχει δείξει πως κάθε κρίση εκτονώνεται και επέρχεται η κανονικότητα. Μέχρι τότε τα κράτη θα πρέπει να σχεδιάσουν πολιτικές συγκράτησης των τιμών και οι καταναλωτές να αναθεωρήσουν τον προϋπολογισμό τους και να στραφούν σε οχήματα μικρότερου κυβισμού ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οικιακό εξοπλισμό με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.