Αυτοκίνητα με τεχνολογίες που σώζουν ζωές

Αυτοκίνητα με τεχνολογίες που σώζουν ζωές

Νέα δεδομένα έρχονται για τα αυτοκίνητα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε υπέρ της ενσωμάτωσης τεχνολογιών που θα προστατεύουν τους οδηγούς.

Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς, προωθώντας πολιτικές για τη μείωση των θανάτων από τα τροχαία ενέκρινε την εφαρμογή νέων τεχνολογιών που πρέπει να φέρουν τα μελλοντικά αυτοκίνητα.

Μερικές από τις νέες τεχνολογίες που θα ενσωματωθούν στα νέα αυτοκίνητα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην ευρωπαϊκή αγορά είναι:

-Έξυπνη υποβοήθηση ταχύτητας
-Μηχανισμοί παρεμπόδισης έναρξης κινητήρα εάν ο οδηγός είναι υπό την επήρεια αλκοόλ
-Συστήματα παρακολούθησης υπνηλίας και προσοχής
-Σήματα επείγουσας στάθμευσης
-Ανιχνευτές οπισθοπορείας
-Συστήματα καταγραφής δεδομένων ατυχήματος

Οι νέες αυτές εφαρμογές, θα επιτηρούν τον οδηγό και θα του παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, ώστε να μην του επιτρέπουν να οδηγεί το αυτοκίνητο του σε περίπτωση ανικανότητας.

Ακόμη υποχρεωτική θα είναι η χρήση εξελιγμένων συστημάτων πέδησης έκτακτης ανάγκης (EBS) και προειδοποίησης απόκλισης στα επιβατικά αυτοκίνητα, τα οποία ήδη υπάρχουν σήμερα στα φορτηγά οχήματα και τα λεωφορεία.

Επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για την παροχή συστημάτων καταγραφής πίεσης των ελαστικών στα αυτοκίνητα που θα βοηθήσουν τον οδηγό στην αναγνώριση της κατάστασης των ελαστικών του.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό των αυτοκινούμενων οχημάτων, αυτοκίνητα δηλαδή που ο οδηγός θα έχει ελάχιστη παρέμβαση. Η Ε.Ε. θα επιβάλει σταδιακά την εισαγωγή ειδικών τεχνολογιών, ώστε οι οδηγοί να κατανοούν καλύτερα την λειτουργία των αυτοκινούμενων αυτοκινήτων, αλλά και να αυξηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς αυτά.

Η πολωνή ευρωβουλευτής, Roza Thun ανέφερε πως «η ασφάλεια στον δρόμο, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων, είναι η προτεραιότητά μας. Οι νέοι κανόνες αφορούν κυριολεκτικά θέματα ζωής και θανάτου. Επικεντρώσαμε τις προσπάθειές μας στο να σώσουμε ζωές και να μειώσουμε τους τραυματισμούς. Ο πρόσθετος υποχρεωτικός εξοπλισμός για αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία θα σώσει ανθρώπινες ζωές. Είμαι πολύ περήφανη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: παρά τις διαφορές μας, οι ευρωβουλευτές στήριξαν τις φιλόδοξες αυτές προτάσεις».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει συνεχόμενα βήματα γύρω από την βιομηχανία του αυτοκινήτου, τους οδηγούς και τις τεχνολογίες σε αυτό το πεδίο, ώστε να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός είναι μόνο η αρχή σε ένα νέο πλαίσιο γύρω από το αυτοκίνητο που χρειάζεται ρύθμιση και οδηγίες για το πώς θα ενσωματώνονται οι ολοένα και πιο καινοτόμες τεχνολογίες.