Αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων

Αυτόματο ή χειροκίνητο; Δες την απάντηση εδώ

Το αιώνιο δίλλημα για την επιλογή του κατάλληλου οχήματος που έχει κάθε οδηγός, αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων; Στην πραγματικότητα το ερώτημα είναι ευκολία και άνεση ή πρακτικότητα και οικονομία;

Ας δούμε τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε συστήματος.

Αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Θετικά

Όταν μιλάμε για το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων κατευθείαν το μυαλό μας πάει στην άνετη οδήγηση. Η απουσία του συμπλέκτη σε έναν επαγγελματία οδηγό είναι μεγάλο πλεονέκτημα καθώς οδηγεί πιο άνετα και στο τέλος της ημέρας κουράζεται λιγότερο. Στα αυτόματα αυτοκίνητα μπορούμε να συμπεριλάβουμε και μια νέα γενιά κιβωτίων τα γνωστά ημι-αυτόματα ή «σειριακά» τα οποία δίνουν τη δυνατότητα να γίνεται η μετάβαση των ταχυτήτων κανονικά χωρίς να υπάρχει όμως ο συμπλέκτης. Τα συγκεκριμένα συστήματα τελευταίας γενιάς είναι εξοπλισμένα με μικροεπεξεργαστές για να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση.

Αρνητικά

Το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων όσο αξιόπιστο και αν είναι σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με το χειροκίνητο στα επίπεδα κατανάλωσης. Η λεγόμενη «ecofriendly οδήγηση» γίνεται σαφώς δυσκολότερη. Ακόμη το αυτόματο κιβώτιο είναι πολύ ακριβότερο στα services του και θέλει εξοικείωση για να λειτουργεί σωστά. Με άλλα λόγια το τίμημα της άνεσης είναι το αυξημένο κόστος συντήρησης.

Χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων

Θετικά

Με το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων έχετε τον απόλυτο έλεγχο στο αυτοκίνητο σας. Οι μεταβάσεις των ταχυτήτων γίνονται σωστά και έτσι στο επίπεδο ενός επαγγελματία οδηγού η ecofriendly οδήγηση είναι το κλειδί για την οικονομία καυσίμου. Τα services είναι πολύ φτηνότερα και το όχημα σας πολύ πιο άμεσο στο φρενάρισμα και τον χειρισμό του. Ακόμη υπάρχει αρκετά μεγαλύτερη ποικιλία διαθέσιμων οχημάτων για αγορά ή ενοικίαση και σε πολύ χαμηλότερο κόστος.

Αρνητικά

Το πρώτο αρνητικό είναι πως τα services θα είναι περισσότερα καθώς το χειροκίνητο σύστημα καταπονείται ευκολότερα λόγω της τριβής των δίσκων ταχυτήτων. Ακόμη, ο συμπλέκτης θα είναι ένα έξτρα πετάλι που θα σας κουράζει μετά από κάποια ώρα. Από εκεί και πέρα όμως συγκριτικά τα μειονεκτήματα είναι λιγότερα.

Τελικά;

Η απάντηση είναι στο τι χρήση θα κάνετε. Για παράδειγμα εάν μετακινήστε αποκλειστικά στην πόλη, σίγουρα το αυτόματο όχημα θα σας βοηθήσει πολύ περισσότερο παρά το αυξημένο κόστος στην απόκτηση και την ελάχιστα υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου εάν μάθετε τον χειρισμό του. Στην περίπτωση που κάνετε μεγάλα ταξίδια ή είστε τύπος που αποφεύγει την κίνηση το χειροκίνητο σύστημα θα σας βοηθήσει πολύ περισσότερο.

Θυμηθείτε πως η επιλογή ενός οχήματος δεν γίνεται μόνο με βάση το οικονομικό κριτήριο, αλλά την ουσιαστική αποδοτικότητα για τον οδηγό.