Οδήγηση και social media δεν πάνε μαζί

Αυτοκίνητο και social media δεν πάνε μαζί

Έχετε σκεφτεί πόσες φορές έχετε ανεβάσει στα social media φωτογραφίες του αυτοκινήτου σας που σας εκθέτουν; Και όμως είναι πολύ εύκολο μια «αθώα» ανάρτηση να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα με τον τρόπο που γίνεται χωρίς να ήταν αυτός ο σκοπός της. Ας δούμε μερικά από τα βασικότερα λάθη που κάνουμε όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες σχετικές με το όχημα μας στα social media:

1. Αριθμός πινακίδων

Το βασικότερο και ίσως πιο επικίνδυνο λάθος είναι να εκθέτουμε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος μας. Σκεφτείτε πως κάποιος που δεν σας συμπαθεί και πολύ να γνωρίζει ποιο είναι το αυτοκίνητο σας. Ακόμη είναι πολύ εύκολο μέσα από τα social media να γίνει στόχος ληστείας, καθώς μια ανάρτηση σας από το εξωτερικό ή κάποιο νησί να σηματοδοτήσει πως το όχημα βρίσκεται για μερικές μέρες αφύλαχτο.

2. Story που οδηγείτε

Σίγουρα θα ξέρετε πως απαγορεύεται η χρήση του κινητού σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ. Αυτό δεν ερμηνεύεται μόνο στην ομιλία κατά την οδήγηση, αλλά στην ακόμα πιο επικίνδυνη συνήθεια κάποιων να τραβούν video για να ανεβάσουν story σε κάποιο social media. Αρχικά, πέρα από το ότι εκείνη τη στιγμή κοιτάζετε την οθόνη του κινητού σας και όχι την πορείας σας, αυτό σας ενοχοποιεί και μάλιστα δημόσια.

3. Φωτογραφίες με… μεγάλη παρέα

Μια άλλη κακή και επικίνδυνη συνήθεια είναι να δημοσιεύονται φωτογραφίες στα social media από υπεράριθμες καμπίνες με 5-6-7 ή και περισσότερα άτομα στοιβαγμένα γελώντας. Μπορεί όλο αυτό να δείχνει μια όμορφη παρέα αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς τα 5 ή 4 άτομα σε ένα αυτοκίνητο έχουν προκύψει από τεστ ασφάλειας.

4. Πίνω και οδηγώ

Αρκετοί χρήστες των social media ενώ έχουν πιει επιλέγουν λανθασμένα να οδηγήσουν. Όχι μόνο αυτό, αλλά θεωρούν και πως είναι πολύ καλή ιδέα να βγάλουν video και να λένε δημόσια πόσο «κομμάτια» είναι, να τραγουδούν ή ακόμα και να πίνουν μέσα στο αυτοκίνητο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα περισσότερα ατυχήματα στην Ελλάδα γίνονται όταν είμαστε χαλαροί  που δείχνει ότι σχέση με αυτή τη συμπεριφορά.

5. Video με κόντρες

Μια τελευταία ειδική κατηγορία είναι οι αυτοσχέδιοι αγώνες ή οι επιδείξεις. Θυμίζουμε πως αρχικά σε τέτοια περίπτωση είμαστε ακάλυπτοι από την ασφαλιστική μας αλλά και κάτι τέτοιο επιφέρει ποινές από τον νέο ΚΟΚ. Για άλλη μια φορά το video ή η φωτογραφία που θα ανεβάσουμε στα social media είναι κάτι ριψοκίνδυνο και δεν αξίζει όσα likes ή views και αν πάρει. Συνεπώς είναι καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί και να οδηγούμε με ασφάλεια ακόμα και χωρίς την αποθανάτιση της στιγμής.