βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου

Βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου: 5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις

Ο βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο δημοφιλής και ο λόγος είναι πως οι οδηγοί δίνουν περισσότερη προσοχή στο όχημα τους.

Σίγουρα έχεις ακούσει τον όρο, όμως ίσως ποτέ δεν έκανες ή ήθελες να μάθεις παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τον βιολογικό καθαρισμό αυτοκινήτου. Σε αυτό το άρθρο θα έχεις την ευκαιρία να μάθεις όλες τις λεπτομέρειες και να ξέρεις ακριβώς όλα όσα χρειάζονται.

Στόχος είναι να είσαι ενημερωμένος και να μην μένεις σε μύθους, φήμες και φόβους. Ο βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου είναι απολύτως ασφαλής, μπορεί να γίνεται συχνά και δεν κοστίζει τόσο πολύ.

Τι είναι ο βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου;

Πρόκειται για τον βαθύτερο καθαρισμό που μπορείς να κάνεις στο εσωτερικό ενός οχήματος.

Ο βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου γίνεται με την χρήση ειδικών συσκευών και διάφορων καθαριστικών ουσιών με βιοδιασπώμενες δράσεις, ώστε να εξασφαλίζεται πως κανένας μικροοργανισμός δεν θα παραμείνει στο αυτοκίνητο.

Οι ειδικές συσκευές είναι ουσιαστικά πανίσχυρες σκούπες που απορροφούν υγρά και στερεά σωματίδια, ενώ παράλληλα κάνουν και πλύση με τα ειδικά βιοδιασπώμενα καθαριστικά, ώστε να προσφέρουν την απόλυτη καθαριότητα σε όλες τις επιφάνειες του αυτοκινήτου.

Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να ρωτάς εάν πρόκειται για βιολογικό καθαρισμό με μηχανήματα και όχι γι’ απλό καθάρισμα. Τα υλικά και η μέθοδος έχουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα!

1. Γιατί πρέπει να τον κάνεις;

Γιατί είναι ζήτημα υγείας για εσένα, τους επιβάτες και ειδικά τα παιδιά.

Με τον βιολογικό καθαρισμό αυτοκινήτου είσαι σίγουρος πως τα βακτήρια και τα ακάρεα τα οποία εισχωρούν, ζουν και αναπτύσσονται στις ίνες των υφασμάτων εξουδετερώνονται.

Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάζεται βιολογικός, γιατί στοχεύει στην εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών που αναπτύσσονται σταδιακά στην καμπίνα του αυτοκινήτου.

Το απλό καθάρισμα του αυτοκινήτου δεν μπορεί να πετύχει αυτή ακριβώς την «απολύμανση», καθώς χρησιμοποιεί συσκευές και καθαριστικά με περιορισμένη δράση.

Ο βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου προσφέρει ένα υγιεινότερο περιβάλλον στην καμπίνα, προστατεύει από τις αλλεργίες, αδρανοποιεί τις πηγές οσμών και καθαρίζει πραγματικά το αυτοκίνητο από τους εμετούς των παιδιών ή τα υπολείμματα των τροφών.

Επιπλέον καθαρίζει τα καθίσματα, πάτωμα και τα πατάκια και τα προστατεύει από την σταδιακή φθορά τους, τον εμποτισμό και την κακοσμία.

2. Μπορεί κάποιος να τον κάνει μόνος του;

Η απάντηση είναι πως όχι. Ο βιολογικός καθαρισμός γίνεται από ειδικούς με συγκεκριμένα πανίσχυρα μηχανήματα και πολύ ισχυρά καθαριστικά που είναι ακριβά στην αγορά τους.

Αυτό σημαίνει λοιπόν πως ο μόνος που μπορεί να σου προσφέρει βιολογικό καθαρισμό αυτοκινήτου είναι ένα πλυντήριο αυτοκινήτων.

Επιπλέον είναι ριψοκίνδυνο να επιχειρήσει κάποιος να πλύνει μόνος του το εσωτερικό του οχήματος με ουσίες που δεν ξέρει να χρησιμοποιεί. Τα καθαριστικά τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μία τέτοια επιχείρηση μπορεί να έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και να εμποτίσουν τα υφάσματα με αποτέλεσμα να αναπτυχτεί κακοσμία και μούχλα καταστρέφοντας τα εντελώς.

Αυτός είναι και ο ρόλος των μηχανημάτων, να απορροφούν κάθε σταγόνα ώστε να προσφέρουν ένα εξαιρετικά ασφαλές και βαθύ καθάρισμα.

3. Πώς γίνεται ο βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου;

Ξεκινά με ένα «ξεσκόνισμα». Σε αυτή τη φάση μηχανήματα με πεπιεσμένο αέρα απομακρύνουν μέχρι και τον τελευταίο κόκκο ακόμα και από τους αεραγωγούς ώστε το αυτοκίνητο να είναι έτοιμο να δεχτεί την πλύση. Ο σωστός επαγγελματίας γνωρίζει πως το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν χρησιμοποιείται ποτέ στον ουρανό και υπάρχουν άλλα εργαλεία.

Η «απολύμανση» είναι το δεύτερο στάδιο του βιολογικού καθαρισμού. Εδώ γίνεται ο ψεκασμός των ειδικών απολυμαντικών απορρυπαντικών τα οποία θα φτάσουν σε βάθος και θα εξουδετερώσουν κάθε μικροοργανισμό. Η διαδικασία περιλαμβάνει όχι μόνο μηχανήματα, αλλά ειδικά σφουγγάρια και πινέλα για να φτάσουν ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη, όπως οι αεραγωγοί, ώστε να γίνει στο 100% απολύμανση.

Η τελευταία ενέργεια είναι η «αναρρόφηση», όπου το κατάλληλο μηχάνημα απορροφά κάθε υγρό και στερεό στοιχείο από το εσωτερικό του αυτοκινήτου σε ένα ειδικό δοχείο και εξασφαλίζει πως δεν έχει μείνει απολύτως κανένας ζωντανός μικροοργανισμός.

Αυτός είναι και ο λόγος που ένας βιολογικός καθαρισμός διαρκεί από 2 έως και 4 ώρες και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πλύσιμο της μισής ώρας.

4. Τι γίνεται με τα δερμάτινα καθίσματα;

Μέχρι στιγμής διαβάζεις για υφάσματα, όμως ο βιολογικός καθαρισμός γίνεται και στα δερμάτινα καθίσματα, χωρίς να υπάρξει απολύτως καμία φθορά τους.

Μάλιστα είναι ταχύτερος καθώς το δέρμα καθαρίζει ευκολότερα από το ύφασμα και δεν χρειάζεται για τις συγκεκριμένες επιφάνειες ο ψεκασμός. Αντιθέτως στο δερμάτινο σαλόνι, ο βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου γίνεται με σφουγγάρια και πανιά ώστε να διασφαλιστεί πως τα καθίσματα δεν θα φθαρούν.

Αντιθέτως γίνεται και φροντίδα των δερμάτινων επιφανειών με την επίστρωση ειδικού κεριού το οποίο προστατεύει το υλικό, δίνει λάμψη και ανανεώνει τον χρόνο ζωής του. Έτσι ο βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου προσφέρει πέρα από απολύμανση και φροντίδα στο δερμάτινο σαλόνι.

5. Πόσο συχνά μπορώ να τον κάνω και τι κόστος έχει;

Ο βιολογικός καθαρισμός επειδή είναι πολύ αποτελεσματικός και έχει ένα παραπάνω κόστος από τον απλό, δεν μπορεί να γίνεται κάθε εβδομάδα. Το ιδανικό διάστημα είναι ανά δύο μήνες, όμως αυτό εξαρτάται από το πόσο καθαρό κρατάει ένας οδηγός το αυτοκίνητο του.

Για παράδειγμα εάν καπνίζει, εάν καταναλώνει τροφές, εάν έχει μικρά παιδιά ή προβλήματα με αλλεργίες, σίγουρα οι 2 μήνες είναι το ιδανικό διάστημα.

Αν αντιθέτως είναι ένας οδηγός που προσέχει το όχημα του, τότε μπορεί να τον κάνει και κάθε 4-5 μήνες. Αυτό εξαρτάται από το πόσο καθαρό περιβάλλον καμπίνας επιζητά ο κάθε ένας.

Σίγουρα ο βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου θα πρέπει να γίνεται σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως ο εμετός, η ρίψη τροφίμων και υγρών, το χύσιμο νερού ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να δημιουργήσει μούχλα και να προκαλέσει δυσοσμίες.

Ακόμη είναι απαραίτητος εάν αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, ώστε να είσαι σίγουρος για την υγιεινή του χώρου.

Το κόστος του είναι σχετικά μικρό και ανέρχεται περίπου στα 50 ευρώ. Αν και φαίνεται υψηλό, πρόκειται για αρκετά οικονομικό σε σχέση με αυτά που προσφέρει. Είναι προτιμότερο ένας οδηγός να περιορίσει το εξωτερικό καθάρισμα και να επενδύσει αυτά τα χρήματα σε έναν βιολογικό καθαρισμό, παρά να μένει στην εξωτερική λάμψη του οχήματος του και να οδηγεί σε ένα επιβαρυμένο από οσμές και μικροοργανισμούς περιβάλλον.