Δες γιατί οι ζάντες αλουμινίου δεν είναι μόνο για εφέ

Οι ζάντες αλουμινίου, είναι ίσως το πιο αγαπημένο εφετζίδικο αξεσουάρ για το αυτοκίνητο. Έχεις σκεφτεί όμως γιατί πραγματικά είναι χρήσιμες; Μάθε την αξία τους.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτου, όταν επιλέγουν ζάντες αλουμινίου το κάνουν για αισθητικούς λόγους. Κατά βάση για να δώσουν κύρος και να εντυπωσιάσουν τους άλλους.

Όμως οι ζάντες αλουμινίου, είναι πολλά περισσότερα από μία αισθητική παρέμβαση στο αυτοκινήτου.

Τα πλεονεκτήματα

Σίγουρα το να επενδύσεις σε κάτι σαν τις ζάντες αλουμινίου αξίζει και μετράει και ο λόγος είναι πως αποτελούν όχι μόνο αισθητική, αλλά και μηχανική αναβάθμιση.

Το αλουμίνιο είναι ένα πολύ ελαφρύ μέταλλο που το μόνο που το ανταγωνίζεται σήμερα είναι το ανθρακόνημα (carbon).

Κάνοντας αντικατάσταση των μεταλλικών ζαντών με αλουμινένιες, το αυτοκίνητο μειώνει το βάρος του και έτσι κερδίζει τη βέλτιστη επιτάχυνση, οικονομία στην κατανάλωση, ευκολότερο φρενάρισμα και μεγαλύτερη οδική ασφάλεια.

Αυτά τα τέσσερα, είναι παρεμβάσεις, τις οποίες δεν γνωρίζουν όλοι οι οδηγοί, όταν επιλέγουν τις ζάντες αλουμινίου και μένουν στο αισθητικό κομμάτι. Έτσι υπάρχει και δικαιολογημένα αυξημένο κόστος.

Πώς τις επιλέγεις;

Εάν σκέφτεσαι να βάλεις ζάντες αλουμινίου στο αυτοκίνητο σου, κάνεις την σωστή επιλογή.

Για να κάνεις την σωστή αντικατάσταση θα πρέπει να θυμάσαι πως οι νέες ζάντες αλουμινίου, θα είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουν:

  • Ίδιο αριθμό οπών και γεωμετρικό άξονα
  • Ίδια ή λίγο μεγαλύτερη εσωτερική διάμετρο
  • Ισοδυναμία offset
  • Μεγάλη ακαμψία για καλύτερα κρατήματα

Υπάρχει κάτι καλύτερο από τις ζάντες αλουμινίου;

Ναι οι ζάντες μαγνησίου και οι ζάντες ανθρακονημάτων. Εδώ βέβαια πας σε άλλες κατηγορίες προϊόντων τα οποία απευθύνονται στα supercars και στους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν σκέφτονται το κόστος.

Εάν θες το απόλυτο και σου αρέσει η υπερβολή, τότε αυτές οι δύο λύσεις δεν θα σου προσφέρουν μόνο καλύτερα αποτελέσματα από τις ζάντες αλουμινίου, αλλά και την αίσθηση πως το όχημα σου είναι «αναβαθμισμένο», όμως πρόσεξε. Αυτό θα το βλέπει μονάχα ένας γνώστης.

Από τη στιγμή που το αυτοκίνητο σου το έχεις για να μετακινείσαι στην πόλη ή κάνεις απλά ταξίδια και δεν σκοπεύεις να τρέξεις, τότε οι ζάντες αλουμινίου είναι οι καλύτερες, γιατί συνδυάζουν καλές επιδόσεις, οικονομία και αξιοπιστία.