Δείτε ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική σας εταιρεία

Δείτε ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική σας εταιρεία

Εάν τρακάρατε και πρέπει να αποζημιωθείτε θα πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί η ασφαλιστική σας εταιρεία. Τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά διαφέρουν, αναλόγως τη φύση του ατυχήματος και των βλαβών.

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τη διαδικασία για να αποζημιωθεί κάποιος αποκλειστικά για τις υλικές ζημιές που δέχτηκε το όχημά του.

1. Δελτίο Συμβάντων

Αρχικά θα χρειαστεί να καταθέσετε στην ασφαλιστική σας εταιρεία, ένα αντίγραφο του Δελτίου Συμβάντων στην περίπτωση που έχει εμπλακεί η αστυνομία. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταθέσετε τη δήλωση ατυχήματος ή το έντυπο φιλικής δήλωσης που προσυπογράφουν και οι δύο οδηγοί.

2. Πραγματογνωμοσύνη

Στη συνέχεια θα πρέπει να καταθέσετε μια πραγματογνωμοσύνη, την οποία θα λάβετε από τον πραγματογνώμονα που έχει ορίσει η εταιρεία για να καταγράψει το ατύχημα. Καθώς ενδέχεται να υπάρχει καθυστέρηση στην παρούσα διαδικασία, για να αποζημιωθείτε έγκαιρα, θα πρέπει να δηλώσετε άμεσα το ατύχημά σας και στη δική σας εταιρεία, αλλά και στην εταιρεία του υπαίτιου οδηγού. Το συγκεκριμένο βήμα είναι απαραίτητο πριν προχωρήσετε στην επιδιόρθωση της ζημιάς.

3. Τιμολόγια επισκευής

Εάν έχετε ολοκληρώσει τις παραπάνω ενέργειες, θα πρέπει να καταθέσετε στην εταιρεία σας τα τιμολόγια επισκευής που θα σας δώσει το συνεργείο που θα αναλάβει την επισκευή ώστε να ολοκληρωθεί η αποζημίωσή σας. Εδώ όμως χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς δεν θα πρέπει να προχωρήσετε για κανέναν λόγο σε επισκευή πριν από την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης ή εάν δεν σας το πει ο ίδιος.

4. Τι ισχύει για αποζημιώσεις άνω των 100 ευρώ

Κάθε αποζημίωση που υπερβαίνει τα 100 ευρώ καταβάλλεται με την έκδοση δίγραμμης επιταγής. Αυτό σημαίνει πως είτε θα λάβετε μία επιταγή, είτε θα σας κατατεθεί το ποσό απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό σας. Εάν η αποζημίωση έρθει από την εταιρεία του άλλου οδηγού θα πρέπει να ενημερώσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία άμεσα ώστε να πραγματοποιήσει μία επιθεώρηση της ζημιάς, ώστε να μην αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα ή να μην θιγούν οι διεκδικήσεις σας.

Παρά τη χρονοβόρα διαδικασία, σε καμία των περιπτώσεων δεν θα υπάρξει άρνηση καταβολής της αποζημίωσης εάν έχουν γίνει οι παραπάνω ενέργειες έγκαιρα και σωστά. Να θυμάστε πως πάντα θα πρέπει να είστε σε επικοινωνία με την εταιρεία σας ώστε να σας κατευθύνει σε κάθε βήμα.