Λύσεις για τον επαγγελματία οδηγό

Δύο λύσεις που θα διευκολύνουν τον επαγγελματία οδηγό

Ο επαγγελματίας οδηγός δεν είναι μόνο ένα επάγγελμα, αλλά και μία μεγάλη ευθύνη. Οι πολλές ώρες οδήγησης καταπονούν τον επαγγελματία οδηγό και μειώνουν αρκετές φορές την ικανότητα του να οδηγήσει με ασφάλεια. Ήδη οι φορείς πολιτικής έχουν στο τραπέζι κάποιες λύσεις για να βοηθήσουν τον κλάδο να λειτουργήσει καλύτερα, να ξεπεράσει υπάρχουσες δυσκολίες αλλά και τους ίδιους τους επαγγελματίες οδηγούς να εργάζονται με ασφάλεια. Ας δούμε τις παρακάτω δύο λύσεις:

1. Υποχρεωτικό τεστ αλκοόλ

Στο πλαίσιο της μείωσης των θανάσιμων ατυχημάτων, η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο εγκατάστασης συσκευών μέτρησης αλκοόλ σε φορτηγά και λεωφορεία, όπου θα αποτρέπουν την εκκίνηση σε περίπτωση που ο επαγγελματίας οδηγός θα έχει ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία συσκευών Alcohol Interlock, έχουν χρησιμοποιηθεί και σε επιβατικά οχήματα τελευταίας τεχνολογίας τα οποία προστατεύουν όχι μόνο τον ίδιο τον οδηγό, αλλά και τους υπόλοιπους στο δρόμο. Στην Γαλλία όλα τα λεωφορεία πλέον χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη πολιτική, ενώ αντίστοιχα συστήματα ήδη, χρησιμοποιούν και στο Βέλγιο, στη Δανία, στη Φιλανδία, στις Κάτω Χώρες, στην Πολωνία και στη Σουηδία.

Η Αυστρία δίνοντας παραπάνω κίνητρα, προσφέρει την δυνατότητα στους επαγγελματίες οδηγούς που απομακρύνθηκαν λόγω αλκοόλ από την δουλειά τους, να επιστρέψουν στο τιμόνι με τον όρο πως θα εγκαταστήσουν μία συσκευή Interlock στο όχημα τους. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη σχετικές αποφάσεις πέρα από κάποιες επιδείξεις στα αρμόδια όργανα.

2. Αυτόματη διέλευση διοδίων

Αν και παραμένουμε πίσω στον εξοπλισμό των συστημάτων Interlock, σύντομα αναμένεται ένας νέος τρόπος διέλευσης των διοδίων για τους επαγγελματίες οδηγούς που θα τους διευκολύνει αρκετά.

Εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται υπό μελέτη το πλάνο για την εγκατάσταση ενός On Board Unit συστήματος, που θα επιτρέπει στους επαγγελματίες οδηγούς να περνούν χωρίς καθυστερήσεις από τα διόδια, καθώς μέσω τεχνολογίας tracking αλλά και αναγνώρισης πινακίδων να καταβάλλονται αυτόματα τα τέλη με την είσοδο και έξοδο από τους αυτοκινητοδρόμους. Στο συγκεκριμένο πλάνο εξαίρεση αποτελεί η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου και η Ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου.

Το συγκεκριμένο σύστημα θα προσφέρει άνεση στον επαγγελματία οδηγό αλλά και ταχύτητα για γρηγορότερα δρομολόγια, καθώς δεν θα χρειάζεται να «κολλάει» σε ουρές αναμονής, ούτε να ψάχνει για χρήματα εκείνη την ώρα. Με αυτό τον τρόπο θα μένει περισσότερο συγκεντρωμένος στην οδήγηση, καθώς θυμίζουμε πως τα περισσότερα ατυχήματα καταγράφονται στις χαμηλές ταχύτητες που οι οδηγοί είναι πιο χαλαροί.