Δυσκολίες του επαγγελματία οδηγού

Οι πραγματικές δυσκολίες του να είσαι επαγγελματίας οδηγός

Σίγουρα καμία δουλειά δεν είναι εύκολη, αλλά αυτή του επαγγελματία οδηγού έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Όταν μιλάμε για τον επαγγελματία οδηγό πρέπει να γνωρίζουμε πως αναφερόμαστε σε έναν μεγάλο κλάδο που συγκεντρώνει αρκετούς και διαφορετικούς τύπους οδηγών, όπως ταξί, φορτηγών, μηχανημάτων κλπ. Κάθε κλάδος έχει τις δικές του δυσκολίες αλλά και ευρύτερες που απαιτούν έναν εξαιρετικό επαγγελματισμό από τον ίδιο τον οδηγό. Ας γνωρίσουμε μερικές:

1. Καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση

Ένας επαγγελματίας οδηγός πρέπει να είναι πάντα στην καλύτερη δυνατή φυσική αλλά και ψυχολογική κατάσταση για να μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες δυσκολίες. Αυτό σημαίνει πως η δουλειά του δεν είναι ανεξάρτητη από την προσωπική του ζωή. Έτσι θα πρέπει να προσέχει τον εαυτό του, να ξεκουράζεται αρκετά και να μην κάνει καταχρήσεις. Ακόμη θα πρέπει να μένει ανεπηρέαστος από έντονες και δυσάρεστες καταστάσεις καθώς η κακή ψυχολογία είναι αιτία να μην κάνει καλά τη δουλειά του αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες ενός ατυχήματος.

2. Να έχει μεγάλα αποθέματα υπομονής

Δεν έχει σημασία αν μεταφέρει άτομα, εμπορεύματα ή εκτελεί κάποιο δρομολόγιο. Ο επαγγελματίας οδηγός πρέπει να έχει μεγάλα αποθέματα υπομονής, καθώς στην πορεία του θα συναντήσει κίνηση, κακούς οδηγούς ή απρόσμενους παράγοντες που θα τον βγάλουν από το πρόγραμμα του. Η ψυχραιμία και η υπομονή είναι τα βασικότερα του όπλα.

3. Έντονο άγχος

Το στρες έρχεται πακέτο με τα κλειδιά του οχήματος που πρόκειται να οδηγήσει ο επαγγελματίας οδηγός. Ένας ταξιτζής πιέζεται για να κάνει γρήγορα την κούρσα του και να μείνει ικανοποιημένος ο πελάτης του, ενώ ένας οδηγός φορτηγού που πρέπει να μεταβεί κάπου παλεύει τις περισσότερες φορές με τα deadlines που του έχουν θέσει. Μέσα σε αυτές τις καταστάσεις ο επαγγελματίας οδηγός δεν μπορεί να ξεφύγει από τα όρια ταχύτητας, ούτε να παρανομήσει, γιατί ξέρει πως η αφαίρεση του διπλώματος του ισοδυναμεί με απόλυση.

4. Περίεργοι πελάτες

Αυτό το αντιμετωπίζουν μόνο οι οδηγοί οχημάτων που μεταφέρουν άτομα. Ευγένεια και υπομονή είναι τα πράγματα που πρέπει να έχουν για να ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο δύσκολο πελάτη. Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου ο πελάτης δεν καταλαβαίνει πως βρίσκεται σε ένα ξένο όχημα και θα απαιτήσει είτε μια συζήτηση είτε να καπνίσει μέσα στο όχημα, πράγματα που σίγουρα δεν είναι και τόσο ευχάριστα για τον επαγγελματία οδηγό.

5. Επικίνδυνα φορτία

Αρκετές φορές οι επαγγελματίες οδηγοί καλούνται να είναι αυτοί που θα αναλάβουν να μεταφέρουν κάτι με ασφάλεια. Είτε είναι άνθρωπος, είτε ένα βυτιοφόρο γεμάτο εύφλεκτα υλικά, ο επαγγελματίας οδηγός θα πρέπει να μείνει ήρεμος και να αποφύγει κάθε πιθανότητα που θα θέσει το φορτίο ή τον ίδιο σε κίνδυνο. Ο επαγγελματίας οδηγός είναι λοιπόν μια εργασία με εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο και πρέπει να τον σεβόμαστε.