Τζιπάκι 4x4 περνάει μέσα από ποτάμι

Εκδρομή με 4Χ4 – Τι χρειάζεται να προσέξεις;

Ένα 4Χ4 πάντα ανεβάζει το level περιπέτειας και διασκέδασης. Μερικά πράγματα που χρειάζονται όλοι οι οδηγοί τους για να μην δυσκολευτούν στο ταξίδι τους!

Και ποιος δεν θέλει να νοικιάσει ένα 4Χ4 τζιπάκι στις διακοπές του ή έχει σκεφτεί την αγορά του εάν κάνει συχνά ταξίδια; Τα συγκεκριμένα οχήματα δε «μασάνε» πουθενά, ενώ μπορούν να σε πάνε εκεί που δεν σε πάει κανένα άλλο.

Σε περίπτωση που φέτος το τολμήσεις και κάνεις έτσι ένα ταξίδι, δες τι χρειάζεται να γνωρίζεις από πριν:

Γνώρισε τα χαρακτηριστικά του

Όπως καταλαβαίνεις η τετρακίνηση διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό σημαίνει πως θα έχεις ένα όχημα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να εξοικειωθείς με το μέγεθος και το ύψος του και φυσικά τον τρόπο οδήγησης του. Οπότε κάνε μερικές απλές διαδρομές πριν το πας στα κατσάβραχα.

Τσέκαρε τα ελαστικά

Όπως καταλαβαίνεις εδώ δεν μιλάμε για απλά ελαστικά, οπότε πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση αν έχεις όρεξη να το παίξεις Indiana Jones. Πρέπει να είναι φουσκωμένα στο σωστό σημείο για να αντέξουν τις off-road διαδρομές και να είναι ειδικά για χώμα.

Μην το ζορίζεις

Το 4Χ4 δεν είναι για τρέξιμο. Είναι ένα όχημα με δύναμη, που θέλει σωστούς χειρισμούς και σίγουρα όχι ζόρισμα. Μάθε να το διαβάζεις και να το χειρίζεσαι. Είναι σημαντικό να μπορείς να το κουμαντάρεις, εναλλακτικά μπορεί να σου φύγει ή να το τουμπάρεις σε κάποια απότομη κατάβαση.

Ξεκόλλησε το!

Κι όμως είναι το όχημα που μπορεί να ξεκολλήσει, εάν γνωρίζεις τον τρόπο. Επειδή κινούνται όλοι οι τροχοί βγαίνει εύκολα από λάσπη ή μαλακό χώμα. Εάν λοιπόν κολλήσει το αφήνεις να κυλίσει λίγο και απαλά προσπαθείς ξανά ή το δένεις με ιμάντα κάπου και το τραβάς.

Περνάει και νερά

Ναι μπορείς να περάσεις από κάποιο ποτάμι ή ρυάκι άφοβα, αρκεί να γνωρίζεις το βάθος του. Οπότε φρόντισε να δεις που σε παίρνει. Σε περίπτωση που δεν είσαι σίγουρος, ποτέ δεν παίρνεις ρίσκο, απλά αλλάζεις διαδρομή.

Μην ξεχάσεις!

Να έχεις GPS, εργαλειοθήκη, γάντια, ιμάντα και ένα φτυάρι σε περίπτωση που εξερευνήσεις στη φύση. Εννοείται νερό, τροφή και μία κουβέρτα και πάντα μία επιπλέον ρεζέρβα για πάν ενδεχόμενο!