Εκδρομή-στο-χιονοδρομικό-κέντρο-με-το-αυτοκίνητο-Όλα-όσα-πρέπει-να-γνωρίζεις

Εκδρομή στο χιονοδρομικό κέντρο με το αυτοκίνητο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Η εκδρομή στο χιονοδρομικό κέντρο είναι ιδιαίτερα αγαπητή. Τι πρέπει να έχουμε ελέγξει στο αυτοκίνητό μας και τι πρέπει να έχουμε μαζί μας πριν ξεκινήσουμε;

Μόλις πέσουν τα πρώτα χιόνια, τα ελληνικά βουνά που έχουν εγκαταστάσεις για χειμερινό αθλητισμό γεμίζουν από κόσμο. Η εκδρομή μπορεί να είναι μονοήμερη ή ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο με διανυκτέρευση εκεί κοντά. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους, οπότε ας δούμε πως μπορούν όλα να γίνουν πιο εύκολα.

Οργανώνοντας ένα χειμερινό ταξίδι

Το πρώτο πράγμα είναι να σχεδιάσεις την διαδρομή σου στο Google Maps. Ειδικά τον χειμώνα, προτιμούμε πάντα να χρησιμοποιούμε μεγάλους δρόμους, οι οποίοι είναι ασφαλέστεροι και καλύτερα φωτισμένοι. Αποφεύγουμε την οδήγηση στο σκοτάδι, ειδικά στην επαρχεία και μαρκάρουμε όλα τα βενζινάδικα στη διαδρομή.

Εξοπλιζόμαστε κατάλληλα

Εάν πάρεις μαζί σου εξοπλισμό για σκι ή σανίδα για snowboard, φροντίζεις να δεθεί καλά στη σχάρα του αυτοκινήτου, ώστε να μην έχεις απρόοπτα στη διαδρομή. Παράλληλα έχεις αρκετά χοντρά ρούχα εντός του αυτοκινήτου, νερό τουλάχιστον 1 λίτρο για τον κάθε επιβαίνοντα, φακούς και ξηρά τροφή όπως ξηροί καρποί, μπισκότα και παστέλια. Οι προμήθειες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κρύου, σε περίπτωση που το αυτοκίνητο μας αφήσει.

Κάνουμε μηχανικό έλεγχο

Όπως και το καλοκαίρι, έτσι και τον χειμώνα ο μηχανικός έλεγχος του αυτοκινήτου είναι απαραίτητος πριν από κάθε ταξίδι. Ελέγχουμε τα υγρά της μηχανής και φυσικά δίνουμε ιδιαίτερο βάρος ώστε το αντιψυκτικό να είναι σε επαρκή στάθμη. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητό μας είναι να κάνει ένα μεγάλο service, καλό θα ήταν να γίνει πριν το ταξίδι.

Φοράμε αλυσίδες

Καθώς πάμε σε χιονοδρομικό κέντρο ή σε κάποιο ορεινό χωριό, το σίγουρο είναι πως θα βρούμε χιόνια στη διαδρομή μας, αλλά και παγετό. Για να μπορέσουμε να ανεβούμε με ασφάλεια θα πρέπει να έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Τα χειμερινά ελαστικά είναι η καλύτερη επιλογή, όμως αν δεν κάνουμε αρκετές διαδρομές στα χιόνια, τότε αρκούν οι αλυσίδες στους δύο τροχούς που δίνουν κίνηση ή αντίστοιχα η χιονοκουβέρτα. Θυμίζουμε πως τα δύο τελευταία αφαιρούνται μόλις ο δρόμος σταματήσει να έχει χιόνι!

Οργανώνουμε τα έγγραφα του οχήματος

Ποτέ δεν φεύγουμε για ταξίδι χωρίς να έχουμε μαζί μας το δίπλωμα του αυτοκινήτου, την άδεια του οχήματος, το χαρτί του ΚΤΕΟ, την κάρτα καυσίμων και εκτυπωμένη την ασφάλεια του αυτοκινήτου! Καλό χιονοπόλεμο!