Ελαστικά αυτοκινήτου και καύσωνας

Ελαστικά: Γιατί είναι λιγότερο αποτελεσματικά όταν έχει καύσωνα;

Τα ελαστικά σου δεν είναι αναποτελεσματικά μόνο στον παγετό, αλλά και στους δρόμους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τι φταίει και τι πρέπει να προσέξεις; 

Ένας οδηγός πρέπει να είναι προετοιμασμένος για όλες τις ιδιαίτερες αλλαγές που έχει η κάθε εποχή. Έχουν γραφτεί πολλά για τη βροχή και τον παγετό, όμως όπως φαίνεται και το καλοκαίρι έχει τις δικές του δυσκολίες.

Θα έχεις παρατηρήσει πως με τον καύσωνα τα ελαστικά σου δεν αποδίδουν στο μέγιστο, ενώ μερικές φορές νιώθεις πως γλιστρούν. Όχι δεν χρειάζονται αλλαγή, ούτε υπάρχει λάδι στο δρόμο.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς τους. Ειδικά σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα χρειάζεται τακτικός έλεγχος στην πίεση του αέρα. Η υπερθέρμανση τους από τις περιβαλλοντικές συνθήκες τα οδηγούν σε συνεχόμενη διαστολή και συστολή κι έτσι υπάρχουν τακτικές απώλειες. Φρόντισε να τα τροφοδοτείς με όσο αέρα πρέπει ώστε να μην ξεπερνιούνται οι ενδείξεις των κατασκευαστών.

Γυαλιστερός δρόμος

Όλοι έχουμε διαπιστώσει πως η άσφαλτος λάμπει σαν νερό το καλοκαίρι. Αυτό είναι ένα σημάδι πως θα υπάρχει μειωμένη πρόσφυση στα ελαστικά. Ο λόγος είναι η εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία της ασφάλτου η οποία οδηγεί σε αλλοίωση που φέρνει στην επιφάνεια της λιπαρές ουσίες που περιέχονται στην πίσσα. Αυτό σημαίνει λοιπόν πως οδηγείς σε έναν δρόμο που γλιστράει, οπότε μην είσαι ριψοκίνδυνος!

Σκόνη

Η απουσία βροχής οδηγείς σε συσσώρευση σκόνης στον δρόμο, ακόμη και στην πόλη. Τα σωματίδια της σκόνης και του χώματος δημιουργούν συνθήκες σαν αυτές του νερού. Έτσι το φρενάρισμα γίνεται αρκετά πιο δύσκολο, καθώς τα λάστιχα δεν πιάνουν καλά.

Θερινή βροχή / Πρωτοβρόχια

Είναι το χειρότερο πράγμα για έναν μη έμπειρο οδηγό. Το χώμα, η σκόνη, τα λάδια και πολλά άλλα χημικά που έρχονται σε επαφή με το νερό και παρασέρνονται γίνονται «πονοκέφαλος» για τον οδηγό. Έτσι σε αυτή την περίπτωση θα διαπιστώσεις πως το φρενάρισμα είναι εξαιρετικά δύσκολο και υπάρχει η αίσθηση πως οδηγείς σε κάτι ζελατινώδες.

Λιμνούλες στο δρόμο

Μετά τη βροχή δημιουργούνται, ειδικά στους επαρχιακούς δρόμους, διάφορες λιμνούλες. Πρόκειται για νέα σπασίματα στην άσφαλτο που δημιουργήθηκαν από την απότομη εναλλαγή θερμοκρασίας. Όπως καταλαβαίνεις τις αποφεύγεις γιατί δεν γνωρίζεις βάθος, εναλλακτικά μπορεί να στραβώσεις μέχρι και τις ζάντες ή να σκίσεις τα λάστιχα σου.